Putovi svetosti prikladni su pozivu svakoga čovjeka

Danas se na izvrstan način očituje zajedništvo svih članova Crkve, bratska povezanost između nas i naših zagovornika u nebu, naših dragih pokojnika koji su prešli na drugu obalu života. To je, braćo i sestre, otajstvo zajedništva svih svetih – rekao je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodeći na svetkovinu Svih svetih, 1. studenoga 2016. godine euharistijsko slavlje u crkvi Krista Kralja na zagrebačkom Mirogoju.
 
U svojoj je homiliji Kardinal istaknuo kako svetost počinje s milošću krštenja, te da život treba biti shvaćen kao osobni poziv koji trajno razvija tu milost. Rečeno jednostavnim riječima, nastavio je Kardinal, svetost možemo definirati kao uspjeli život u perspektivi vječnosti. Ideal kršćanske svetosti ne smije se pogrješno shvatiti kao da bi uključivao neku vrstu izvanrednoga života koji mogu živjeti samo neki velikani svetosti. Naprotiv putovi svetosti su mnogostruki i prikladni pozivu svakoga čovjeka.


KARDINALOVA HOMILIJA


KARDINALOVA HOMILIJA – AUDIO


FOTOGALERIJA

 

Kazao je da svetost nije ishod naših nastojanja, već je ona zreli plod svakidašnjeg traženja Boga u svom životu. Čovjek kao Božje stvorenje najbolje se ostvaruje ako dnevno na cjelovit i stabilan način živi svoj odnos s Bogom, svojim Stvoriteljem. Sveci nam pokazuju kako je moguće i kako je dobro živjeti u trajnom odnosu s Bogom stavljajući uvijek Boga na prvo mjesto – naglasio je Kardinal.


 
Ističući da je dobar odnos s Bogom u vlastitom životu solidan temelj za svaki drugi konstruktivan odnos, podsjetio je da nam upravo zbog toga povijest svjedoči kako su sveci uvijek bili promicatelji prave crkvenosti, humanizma i uljudbe. Dovoljno se samo zaustaviti na značenju svetaca u hrvatskom narodu, od početka pa do blaženog Alojzija Stepinca, te vidjeti kako nije moguće pisati povijest djelatne ljubavi, sveobuhvatnog odgoja i obrazovanja, kao i istinskog društvenog zajedništva u našem narodu bez doprinosa svetaca koji je snažno opečatio hrvatski identitet – napomenuo je Kardinal.

Slaveći vječnu proslavu Svih svetih, nastavio je, Crkva danas nadilazi svaki zatvoreni pogled na čovjeka kojim bi ga se svodilo na to da bude samo građanin ovoga svijeta. Čovjek je, naime, stvoren za vječno zajedništvo života s Bogom – rekao je Kardinal, završavajući svoju homiliju pozivom da se ne bojimo težiti prema Isusovim blaženstvima, ne plašimo da Isus traži previše od nas, nego pustimo da nas u svakidašnjem životu vodi Božja riječ, premda se toliko puta osjećamo siromašni, nedostojni i grešni. Bog će nas promijeniti po svojoj ljubavi – zaključio je kardinal Bozanić.


 
Poslije popričesne molitve, prigodnu riječ zahvale uputio je rektor crkve Krista Kralja mons. dr. Zvonimir Kurečić, koji je kazao kako će se sljedeće nedjelje navršiti točno 140 godina otkako je zagrebački pomoćni biskup i veliki prepošt Prvostolnoga kaptola zagrebačkoga Janko Pavlešić blagoslovio novo groblje grada Zagreba – Mirogoj. Rektor Kurečić zahvalio je kardinalu Bozaniću što je odredio da pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski u nedjelju, 23. listopada posveti novouređeni oltar u sredini prezbiterija, te dopustio da se u nj ugrade moći blaženoga Ivana Merza, apostola hrvatske katoličke mladeži.


 
Po završetku euharistijskog slavlja, Kardinal je kod Središnjeg križa predvodio blagoslovnu molitvu te molitvu odrješenja.
 
U koncelebraciji su bili rektor crkve Krista Kralja mons. dr. Zvonimir Kurečić, zamjenik biskupskog vikara za Grad Zagreb mons. Zvonimir Sekelj, te nekoliko svećenika Zagrebačke nadbiskupije.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije