Sedma nedjelja kroz godinu (C)

Čitanje svetog Evanđelja po po Luki

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Vama koji slušate velim: Ljubite svoje neprijatelje, dobro činite svojim mrziteljima, blagoslivljajte one koji vas proklinju, molite za one koji vas zlostavljaju. Onomu tko te udari po jednom obrazu pruži i drugi, i onomu tko ti otima gornju haljinu ne krati ni donje. Svakomu tko od tebe ište daji, a od onoga tko tvoje otima ne potražuj. I kako želite da ljudi vama čine, tako činite i vi njima. Ako ljubite one koji vas ljube, kakvo li vam uzdarje? Ta i grešnici ljube ljubitelje svoje. Jednako tako, ako dobro činite svojim dobročiniteljima, kakvo li vam uzdarje? I grešnici to isto čine. Ako pozajmljujete samo onima od kojih se nadate dobiti, kakvo li vam uzdarje? I grešnici grešnicima pozajmljuju da im se jednako vrati. Nego, ljubite neprijatelje svoje. Činite dobro i pozajmljujte ne nadajući se odatle ničemu. I bit će vam plaća velika, i bit ćete sinovi Svevišnjega jer je on dobrostivi prema nezahvalnicima i prema opakima. Budite milosrdni kao stoje Otac vaš milosrdan. Ne sudite i nećete biti suđeni. Ne osuđujte i nećete biti osuđeni. Praštajte i oprostit će vam se. Dajite i dat će vam se: mjera dobra, nabijena, natresena, preobilna dat će se u krilo vaše jer mjerom kojom mjerite vama će se zauzvrat mjeriti.« Riječ Gospodnja.

KOMENTAR: Život po Isusovim pravilima

Isus ni u jednom trenutku svoga naučavanja ne niječe zlo, bolest, nepravdu, mržnju, patnju, poniženje u ovome svijetu. Ta i sam je sve to iskusio na vlastitoj koži. No upravo zbog toga i njegov program ima istinsku težinu. On je svjestan da se taj svijet i mentalitet ne može mijenjati ako se ne promjeni čovjeka a ta promjena je upravo u tome da čovjek počinje postupati suprotno od ljudske logike. Ljudska logika naučava da zlo treba kazniti da bi ga se zaustavilo, da nepravdu treba nepravdom uzvratiti, da na mržnju treba odgovoriti još većom mržnjom da je se spriječi u daljnjem djelovanju. I što se time dobiva? Zlo nije iskorijenjeno, nepravda se i dalje čini, tlačenje i izrabljivanje na svakom koraku, iskorištavanje slabih i malenih za bujanje i rast jakih … Pa dokle to ide?  Ako se nastavi tim putem nikada ne možemo osjetiti pravu radost života nego neprestan strah i zarobljenost. To nije put koji čovjeka vodi prema Bogu nego Boga udaljuje od čovjeka. Tu Isus daje odgovor: na zlo uzvrati dobrim, na neprijateljstvo prijateljstvom, na mržnju ljubavlju i svladao si protivnika jer više nema oslonca za daljnje djelovanje.

Jedan je kineski car obećao svojim podanicima:“Ako dođem na vlas i postanem car sve ću svoje protivnike svladati za jedan dan!“ Drugi dan vidjeli su ga kako pije čaj sa svojim ljutim dojučerašnjim neprijateljima. Kakva je to pobjeda? Bunio se narod. „Evo, ja sam održao obećanje! Učinio sam ih svojim prijateljima!“odgovara car.

Prisjetimo se našeg sluge Božjega kardinala Kuharića i njegove propovijedi: „Ako neprijatelj poruši moju kuću ja njegovu neću, ako zapali moju crkvu ja ću njegovu čuvati, ako ubije moga oca ja ću njegovog poštedjeti …!“ Može li ta Božanska logika mijenjati svijet. Može! I to jedino ona. Božjom logikom svijet je stvoren i čovjek sazdan.

Đavolskom zloćom ušlo je zlo u čovjeka i u svijet i može biti pobijeđeno jedino božanskim pravilima. Isus je to pokazao i dokazao a i mnogi prije i poslije njega. Isusov je put često trnovit ali jedini koji vodi do cilja. Mnogi nude lagane putove, bez žrtve, bez napora ali ti putovi vode u dublju provaliju. Blaženi Miroslav Bulešić, mladi istarski svećenik mučenik krvnicima je poručio: „Moja je osveta oprost!“ Tu zastaje i najstrašnija mržnja, tu se lome sve sile pakla ma koliko izgledale moćne i jake. Jedino ljubav pobjeđuje svijet.