Šesnaesta nedjelja kroz godinu (C)

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Isus uđe u jedno selo. Žena neka, imenom Marta, primi ga u kuću. Imala je sestru koja se zvala Marija. Ona sjede do nogu Gospodinovih i slušaše riječ njegovu. A Marta bijaše sva zauzeta posluživanjem pa pristupi i reče: »Gospodine, zar ne mariš što me sestra samu ostavila posluživati? Reci joj dakle da mi pomogne.« Odgovori joj Gospodin: »Marta, Marta! Brineš se i uznemiruješ za mnogo, a jedno je potrebno. Marija je uistinu izabrala bolji dio, koji joj se neće oduzeti. Riječ Gospodnja.

KOMENTAR:   MARTA I MARIJA

Doista teško razumjeti, osobito ako se uzme iz konteksta čitavog Evanđelja, svih Isusovih govora. Ako se prisjetimo govora o konačnom sudu Isus jasno naglašava: „Bio sam gladan, vi ste me nahranili, bio sam žedan vi ste me napojili, bio sam stranac vi ste me primili …“ Upravo to čini Marta, sestra Lazarova a umjesto pohvale dobiva prijekor, blagi doduše, ali ipak prijekor.

Dvije sestre, Martu i Mariju na možemo gledati zasebno nego doista kao dvije sestre gdje jedna drugu nadopunjuje, jedna drugu podržava i jedna drugu obogaćuje. Marija je slika pozorne slušateljice, žene meditacije i vjere koja upija svaku Isusovu riječ i njome se hrani. No samo od toga se ne može živjeti. Duh je nahranjen, ispunjen ali i tijelo treba zadovoljiti svoje potrebe. Njemu treba zdrava hrana koju treba uzgojiti i pripraviti. I tijelu treba čistoća odjeće, urednost, higijena … a za to je potreban fizički napor.Kada Isus pohvaljuje Mariju ne omalovažava Martin rad nego ju prvenstveno upozorava da nikakav rad ma kako važan bio ne smije zasjeniti onaj ‘bolji dio koji joj se neće oduzeti’!

U molitvi i kontemplaciji ne smijemo zanemariti rad ali jednako tako radom se ne smijemo dati zaokupiti i zarobiti tako da zaboravimo potrebu duše. Spoj Marte i Marije prikaz je kako jedno bez drugoga ne može i nema svrhe. Zato je Sveti Benedikt davno složio pravilo: „Ora et labora!“ Moli i radi pa će Božji blagoslov pratiti sve tvoje putove