Sjemeništarci iskoristili „produženi vikend“ za godišnje duhovne vježbe

U razdoblju od 5. do 8. listopada ove godine održane su godišnje duhovne vježbe sjemeništaraca Međubiskupijskog sjemeništa iz Zagreba u Mukinjama kraj Plitvičkih jezera, a voditelj duhovnih vježbi bio je pavlin fra Marko Kornelije Glogović, OSPPE, župnik župe Rođenja BDM u Sveticama kod Ozlja te predsjednik Udruge „Betlehem“.

U subotu, u popodnevnim satima, sjemeništarci su se uputili autobusom prema Mukinjama, zajedno s vlč. Petrom Mlakarom, duhovnikom te vlč. Goranom Bužakom, prefektom sjemeništaraca. Ugodan smještaj u Pastoralnom centru Marije Majke Crkve, ljepota i mir prirode blizine Plitvičkih jezera te srdačno gostoprimstvo osoblja Pastoralnog centra omogućilo je plodonosno sudjelovanje u duhovnim vježbama. No, za to je najzaslužniji pater Glogović, koji je u svojim nagovorima, propovijedima i molitvama nastojao približiti sjemeništarcima bogatstvo i ljepotu vjere i povezanosti s Isusom Kristom i Blaženom Djevicom Marijom.

U uvodnom nagovoru voditelj duhovnih vježbi predstavio se sjemeništarcima te s njima podijelio određena iskustva svog hoda prema oltaru i redovničkim zavjetima. Poseban naglasak stavio je na važnost povezanosti s Duhom Svetim, koji nerijetko kršćanima ostaje „nepoznati Bog“, a upravo je poznavanje Duha Svetoga od presudne važnosti za pravi kršćanski život. Također, u svojim poticajima sjemeništarcima, na poseban je način naglasio važnost čitanja i poznavanja Svetog Pisma, koje je u određenom smislu riječi „egzorcizam“, kako je to jednom rekao sveti papa Ivan Pavao II. Bio je svojevrsni duhovni užitak slušati kako pater Glogović tumači određene tekstove Svetog Pisma, znalački tumačeći kako određena riječ zvuči na hebrejskom ili grčkom i otkrivajući njezino dublje značenje.

U program duhovne obnove pater Glogović unio je i psihološku dimenziju čovjeka, kroz zanimljivu vježbu u kojoj su sjemeništarci trebali na papir nacrtati kuću, a nakon toga je voditelj tumačio što može značiti određeni detalj tog crteža. Sjemeništarcima se ova vježba vrlo svidjela te su posvjedočili kako su se u mnogo toga prepoznali. Voditelj duhovnih vježbi istaknuo je da je za duhovni život važno i dobro poznavanje sebe samoga kao čovjeka.

Središnji dio duhovnih vježbi bilo je tumačenje evanđeoskog teksta o preljubnici koju su židovski glavari doveli Isusu (Iv 8, 1-11), a koje je voditelj isprepleo s tumačenjem mnogih detalja na slici Milosrdnog Isusa, naslikanoj prema uputama svete Faustine Kowalske. Na to se jako lijepo nadovezao film Unplanned koji su sjemeništarci zajedno s voditeljem pogledali, u kojem se radi o istinitoj životnoj priči Abby Johnson, nekada direktorici klinike Planned Parenthood, a nakon obraćenja gorljivoj aktivistici pro-life pokreta.

Osim nagovorima, duhovne vježbe bile su protkane zajedničkom molitvom u koju je voditelj uvodio sjemeništarce. Poseban doživljaj bio je kada se za svakog sjemeništarca pojedinačno pomolio uz polaganje ruku, a radost Božje blizine nastavila se i u noćnom bdjenju pred Presvetim u kapelici, gdje su se sjemeništarci kroz čitavu noć izmjenjivali.

Sjemeništarci su osobito zahvalni voditelju duhovnih vježbi što je svoje nagovore i promišljanja protkao konkretnim primjerima iz vlastitog života i služenja. Doista je čudesno što Bog može učiniti kada mu se čovjek potpuno stavi na raspolaganje. Ohrabreni ovim svjedočanstvima, sjemeništarci su dobili poticaj da pojačaju i obnove svoj molitveni život.

Vraćajući se sa duhovnih vježbi, sjemeništarci su sa svojim poglavarima zastali u Rastokama pored Slunja te odmorili u okruženju prekrasne prirode, gdje se rijeka Slunjčica preko sedrenih stijena prelijeva u Koranu, stvarajući mnoštvo malih jezera, brzaka i slapova. Iz duša je spontano izlazila hvala Gospodinu, koji toliku ljepotu, kako onu duhovnu, tako i onu u prirodi, daruje nama ljudima.