Sjemeništarci obilježili Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

U povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje odgojitelji i sjemeništarci Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu 17. i 18 studenoga odali su počast svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, napose svim stradalima u Vukovaru i Škabrnji.

Obilježavanje Dana sjećanja u Sjemeništu je započelo u utorak 17. studenoga, postavljanjem transparenta dimenzija 23 x 1.05 metara na balkon sjeverne zgrade zapadnog paviljona. Transparent prikazuje jednog od junaka obrane Vukovara i Trpinjske ceste – generala Blagu Zadru te simbol vukovarskog otpora agresoru – vukovarski vodotoranj, uz riječi pjesme Hrvoja Hegedušića „Iz krvi i bola niknut će cvijeće i nikada narod zaboravit neće VUKOVAR!“ Ideja za izradu transparenta nastala je u suradnji rektora sjemeništa preč. Matije Pavlakovića sa Župom bl. Ivana Merza u zagrebačkom naselju Špansko, a transparent je izradio Ante Kasalo.

Navečer istoga dana, sjemeništarci i odgojitelji pogledali su u prostorima sjemenišne svečane dvorane film „Harrisonovo cvijeće“, francusku ratnu dramu iz 2000. koju je režirao Elie Chouraqui prema romanu „Diable a l’avantage“ Isabel Ellsen. Radnja se odvija tijekom bitke za Vukovar, usred koje jedna Amerikanka traži svojeg nestalog supruga, novinara Harrisona, koji je nestao tijekom opsade grada.

U jutarnjim satima srijede 18. studenoga, na 29. obljetnicu pada Vukovara, obilježavanje Dana sjećanja nastavljeno je hodočašćem sjemeništaraca i odgojitelja sa zagrebačke Šalate prema Ulici grada Vukovara gdje su, uz sjeverni kolnički trak, zapalili lampaše u spomen na obljetnicu stradanja stanovnika Vukovara i Škabrnje u Domovinskom ratu. Potom su se uputili do spomenika predsjedniku Franji Tuđmanu gdje je lampašima bilo ispisano ime grada Vukovara s formiranim križem s velikom svijećom u sredini te su ondje polaganjem lampaša i molitvom, koju je predmolio rektor Pavlaković, odali počast svim stradalima u obrani Hrvatske.

Obilježavanje obljetnice sjemeništarci i odgojitelji sa Šalate zaključili su sudjelovanjem na večernjoj misi za sve hrvatske branitelje i žrtve Vukovara, Škabrnje i domovine Hrvatske koju je u sjemenišnoj kapeli Navještenja Blažene Djevice Marije predslavio preč. Pavlaković u koncelebraciji sjemenišnih odgojitelja vlč. Petra Mlakara i vlč. Luke Premelča.

Sjemeništarci su ministrirali i pjevali, a na koncu mise tamburaški orkestar izveo je skladbu „Bože, čuvaj Hrvatsku“, tekstopisca Drage Britvića i autora glazbe Đanija Maršana.

Matija Pavlaković, rektor