Srebrna misa vlč. Roberta Šretera

Srebrna misa vlč. Roberta Šretera u Šestinama

Zagreb (IKA) 20.10.2019. / 16:29

Jubilarnu dvadeset i petu obljetnicu svećeništva šestinski župnik i suradnik Hrvatskoga katoličkog radija vlč. Robert Šreter proslavio je 20. listopada u župnoj crkvi Sv. Mirka u Šestinama, okružen župljanima i brojnim gostima.

Misno slavlje vlč. Šreter predvodio je u zajedništvu s dvadesetak svećenika, među kojima su bila i trojica iz njegove generacije ređenika 1994. godine, ali i bivši i sadašnji župnici župa u kojima je služio. Uime čitave zajednice pozdravio ga je domaći sin fra Mate Bašić, a predstavnici župe darovali su mu misnicu sa šestinskim motivima.

Vlč. Šreter je, zahvaljujući svima koji su ga doveli do ovoga trenutka, poručio: „Lijepo je biti svećenik i ponosan sam i zahvalan Bogu zbog toga poziva. Ali pitanje je koliko bi imalo smisla svećeništvo da se nema kome biti svećenik. Zato je svećenik uvijek s vama i za vas, isto kao što ste i vi sa svećenikom i za njega. Zato smo i sada okupljeni u zahvalnosti, ne samo za mojih 25 godina, nego i za sve ono što svatko od vas nosi u srcu“.

U homiliji je bivši sesvetski župnik Josip Vnučec ocrtao slavljenikov životni i svećenički put. Naime, vlč. Šreter rođen je 1968. u Brčkom, ali je s nepune dvije godine s roditeljima preselio u Zabok. Tadašnji župnik Ivan Vnučec ga je svojim primjerom ohrabrio za odlazak u sjemenište na zagrebačkoj Šalati. Diplomirao je na Katoličkome bogoslovnom fakultetu, a đakonski praktikum proveo je u Sisku. Služio je kao kapelan u župi Svih svetih u Sesvetama, kada ga je kardinal Franjo Kuharić poslao na poslijediplomski studij dogmatske teologije u Rim. Vrativši se odmah nakon magisterija, bila mu je povjerena služba povjerenika Zagrebačke nadbiskupije za mlade, potom i ravnatelja Hrvatskoga katoličkog radija. Bio je i župnik župe Uznesenja BDM u Stenjevcu, potom ravnatelj Kršćanske sadašnjosti, a od 2013. godine župnik je u župi sv. Mirka u Šestinama.

U zaključku je vlč. Vnučec slavljeniku poručio: „Roberte, uvijek nastoj otkriti što Gospodin od tebe traži i očekuje. U svećeniku neki gledaju vjerovjesnika i širitelja Evanđelja, a drugi govore da zaglupljuje narod i prodaje maglu. Neki ga smatraju herojem koji se žrtvuje za Boga i narod, a drugi varalicom koja iskorištava zaostalost naroda. Tko je zapravo svećenik, kome je on sličan? Sličan je Onome kojeg su mnogi slušali jer još nitko nije tako govorio, a drugi su govorili da je opsjednut i da ima đavla. Sličan je Onome kojega su htjeli okruniti za kralja, a stavili su mu trnje na glavu. Svećenik je sličan Onome koji je svojim rukama samo dobro činio a za hvalu su ga raspeli“.