Susret kardinala Bozanića s mladićima koji razmišljaju o pozivu

U srijedu 3. svibnja 2017. u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić susreo se s mladićima koji razmišljaju o svećeničkom pozivu i blagoslovio nove prostorije Povjerenstva za pastoral duhovnih zvanja u nazočnosti Povjerenika za pastoral duhovnih zvanja vlč. Jakova Rađe i osamnaestorice mladića okupljenih u zajednici „Dođi i vidi“.

Nakon uvodnog pozdrava kardinala započela je svečana Služba riječi koju je predvodio Kardinal. Istaknuo je da smo se ovdje sastali da blagoslovimo nove prostorije Povjerenstva za pastoral duhovnih zvanja koje su veliki dar Božje darežljivosti te mladiće pozvao da mole Gospodina da ove prostorije budu mjesto susreta, molitve i promišljanja.

„One koje Gospodin poziva posvećivanju i prepoznavanju vlastitog životnog poziva, neka i odabere u vremenu zrelosti nama kao suradnike i pomoćnike u svetoj službi“, rekao je Kardinal.


 
Završetkom Službe riječi, Kardinal je okupljenima uputio kratku homiliju. Na poseban način istaknuo je da se oko Isusa – nakon što je započeo svoje poslanje – odmah okupila zajednica ljudi. „Bog izabire pojedince, ali od njih čini zajednicu! Bog sa svakim čovjekom želi ući u poseban odnos, a kad je riječ o pozivu, onda On pokušava započeti jednu novu povijest s konkretnom osobom. Bog poziva nas, On dolazi k nama, a ne mi k njemu. Dolazi u našu povijest da je zajedno stvaramo! Kao što su apostoli dovodili druge Kristu, a ne samo sebe, tako i mi moramo jedni druge usmjeriti na Krista“, rekao je kardinal Bozanić.
 
Mladićima je poručio da budu hrabri i odvažni. Poziv se u nekim slučajevima otkrije vrlo lako, no moguće je da se poziv otkriva i sporije, zato treba imati strpljenja i ustrajnosti. Ključ pronalaženja svoga poziva stoji u molitvi. „Ako ti je srce nemirno i pokušavaš pronaći put u svome životu – pronađi vrijeme za molitvu. Otiđi u crkvu ili kapelu da provedeš neko vrijeme u šutnji s Gospodinom“, istaknuo je Kardinal.
 
Po završetku homilije slijedio je svečani blagoslov prostorija. Ovi prostori namijenjeni su za susret, vodstvo i promišljanje, za promicanje molitve i donošenje plodova te za osluškivanje Božje Riječi. Kardinal Bozanić istaknuo je da bi to uvijek trebalo biti „mjesto u kojem će se mladi upućivati u riječ istine, slijediti svim srcem nauk kršćanskog života i svom dušom u životnom pozivu prianjati uz Krista učitelja i prijatelja“.


 
Nakon blagoslova uslijedilo je druženje sudionika s Nadbiskupom. Svaki od osamnaestorice mladića predstavio se Kardinalu, a povjerenik za Pastoral duhovnih zvanja vlč. Jakov Rađa ukratko je predstavio rad zajednice „Dođi i vidi“. „Pastoral duhovnih zvanja usmjeren je prema onima koji su otvoreni svećeničkom pozivu te traže pomoć na putu sazrijevanja i konkretne načine ostvarenja svoga poziva“, rekao je vlč. Rađa te ujedno istaknuo koliko mu je drago čuti da se mladići osjećaju kao da su ovo „njihove“ prostorije, što samo znači da se u njima osjećaju ugodno, opušteno, te da tu pronalaze mir i pomoć u svom razlučivanju.
 
Kroz druženje, sudionici zajednice „Dođi i vidi“, uputili su kardinalu Bozaniću pitanja koja su ih zanimala te im je Kardinal u otvorenosti srca na svako odgovorio. Na pitanje o kanonizaciji bl. Alojzija Stepinca, koju kao vjernici iščekujemo, Kardinal je naglasio da samo Bog zna zašto je nešto dopustio.

Trebamo biti mirni i puni pouzdanja u Boga jer, baš kao što i Stepinčev život nije bio bez križa, tako je i ovaj križ koji se danas povezuje s njegovim imenom potreban Božjoj pravednosti da se rasvijetle neke tmine. Mladiće je zanimalo i što se očekuje od današnjeg svećenika, na što Kardinal je odgovorio da se traži svjedočenje Božje nazočnosti u zajednici u kojoj se nalazi.

Na pitanje o prenošenju vjere putem medija, konkretno filma, Kardinal odgovara da je kršćanska kultura bitna za prenošenje vjere, no da se ona nedovoljno promiče. Nadodao je da se vjera može uspješno prenositi i na indirektan način, odnosno putem slika i simbola.


 
Završetkom susreta sudionici su uputili zahvalu uzoritom kardinalu Bozaniću te mu u spomen na susret darovali foto-knjigu sa zajedničkih duhovnih obnova, dok je Kardinal njima zauzvrat poklonio knjigu kardinala Roberta Saraha pod imenom „Bog ili ništa“, u kojoj kardinal Sarah opisuje svoj put pronalaženja svećeničkog poziva. Susret je završio prigodnim domjenkom u novo blagoslovljenim prostorijama Povjerenstva za pastoral duhovnih zvanja.

O SUSRETIMA “DOĐI I VIDI”