Susret župnika sjemeništaraca s odgojiteljima

U ponedjeljak, 8. ožujka ove godine, u prostorima Međubiskupijskog sjemeništa na zagrebačkoj Šalati održao se godišnji Susret župnika sjemeništaraca s odgojiteljima.

Inicijator ovog skupa bio je rektor, preč. Matija Pavlaković, sa željom da župnici i upravitelji župa koji imaju sjemeništarce, zajedno s odgojiteljima u Sjemeništu, pokušaju zajednički podijeliti odgovornost, brigu i radost rada u pripremi i praćenju kandidata za svećenička zvanja mjesnih Crkava.

Susret je započeo u 10.30 sati kratkom okrijepom nakon čega je uslijedio radni dio susreta. Od 21 župe, iz koliko dolaze sjemeništarci, na ovaj susret odazvalo se 19 župnika.Nakon uvodne molitve svetom Josipu, uzete iz Apostolskog pisma pape Franje ‘Patris corde’ od 8. prosinca 2020. prigodom 150. obljetnice proglašenja sv. Josipa zaštitnikom sveopće Crkve, uslijedila je riječ dobrodošlice prečasnog Rektora i aktualizacija prijeđenoga puta od posljednjeg Susreta koji je bio sredinom prošle školske i vjeronaučne godine, 9. ožujka 2020. godine, tik pred početak ‘lockdowna’ uzrokovanog koronavirusom te razornog potresa koji je nanio velika oštećenja sjemenišnom kompleksu.

Rektor Pavlaković zahvalio je župnicima na angažmanu te svećeničkom svjedočenju koje se na poseban način očituje za vrijeme božićnih i uskršnjih blagdana te ljetnih praznika, kada sjemeništarci aktivnije sudjeluju u životu svojih župnih zajednica.


Potom je Rektor progovorio o različitim temama kao što su: obnova sjemenišnog kompleksa nakon potresa iz ožujka i prosinca 2020. godine; statistika broja sjemeništaraca po nad/biskupijama i školskim odjeljenjima; perspektiva rada sa sjemeništarcima tijekom nadolazećih uskršnjih, ali i ljetnih praznika zamolivši župnike da prate duhovni život sjemeništaraca za vrijeme njihova slobodnog vremena (redovita dnevna sveta misa, predvođenje pobožnosti u župi i sl.) i potaknuo je prisutne svećenike da na početku nove školske i vjeronaučne godine dostave Rektoratu pismeno izvješće o aktivnostima njihovog sjemeništarca tijekom ljetnih praznika; iznio je ciljeve rada za tekuću školsku i vjeronaučnu godinu prezentiravši i odnos sa školama koje sjemeništarci pohađaju te izazove ‘novog normalnog’ s kojima se odgojitelji susreću u odnosu prema povjerenim im kandidatima u Sjemeništu.Okupljenim župnicima potom se obratila i gošća susreta gđa Anamarija Župčić, magistra psihologije i vanjska suradnica Sjemeništa, koja je progovorila o svojim zapažanjima u radu sa sjemeništarcima te je ponudila određene poticaje župnicima u tom vidu.Razredni odgojitelj, vlč. Luka Premelč, predstavljen je župnicima od strane Rektora kao novi odgojitelj od ove pastoralne godine, a potom ih je izvijestio o trenutnim ocjenama sjemeništaraca te njihovom vladanju, dok je duhovnik Sjemeništa vlč. Petar Mlakar upoznao okupljene župnike sjemeništaraca sa duhovnim programom života u Sjemeništu.Uslijedila je zajednička molitva Srednjega časa u sjemenišnoj kapeli Navještenja BDM, a potom zajednički radni ručak svih sudionika u sjemenišnoj blagovaonici, kojem je prisustvovala i ravnateljica Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti prof. Ljuba Duvnjak.