Svečano obilježen Dan sjemeništa u Zagrebu

Na drugu Nedjelju došašća, 10. prosinca ove godine, Međubiskupijsko sjemenište na Šalati proslavilo je svoju zaštitnicu, Bezgrješno začeće Blažene Djevice Marije. Svečano euharistijsko slavlje s početkom u 11.00 sati u prepunoj bazilici Srca Isusova na zagrebačkoj Šalati predvodio je mons. dr. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački. Uz biskupa, u koncelebraciji su sudjelovali: preč. Matija Pavlaković, rektor Sjemeništa, vlč. Petar Mlakar, duhovik Sjemeništa, odgojitelji vlč. Goran Bužak i vlč. Mato Malekinušić, preč. Josip Golubić, župnik i dekan u župi sv. Petra – Zagreb/Vlaška, mons. Ivan Hren, dekan Prvostolnog kaptola zagrebačkog te vlč. Filip Marić, đakon u župi sv. Ivana Krstitelja na zagrebačkoj Novoj Vesi.

U uvodu svoje homilije, mons. Šaško pozdravio je okupljene ovim riječima:“Uronjeni smo u proslavu Dana Međubiskupijskog sjemeništa. Ove nedjelje povezujemo otajstvo Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije, otajstvo obnove svijeta po čudesnome Božjem naumu i velikodušnosti Marijina odgovora, i adventsku pripravu u kojoj smo pozorni na znakove Božje prisutnosti. Danas je naše sjemenište veliki obiteljski dom obitelji sjemeništaraca, u kojemu se upoznaje i prepoznaje ono što nadilazi naše živote, gdje je uporište i smisao u jednostavnosti i skromnosti, u predanosti Gospodinu.“

Bazirajući svoju propovijed na liturgijskim čitanjima II. nedjelje došašća (Iz 40, 1-5.9-11; Ps 85, 9ab-14; 2Pt 3, 8-14; Mk 1, 1-8) nakon što je razlomio Božju riječ, obratio se okupljenima istaknuvši:“Draga sjemenišna obitelji, braćo i sestre. Današnja nedjelja pred nas stavlja istinu četiriju stvarnosti: utjehu, pustinju, glas i put. Za sve njih potrebna je osjetljivost i brižnost. Sjemeništarci su sigurno znak utjehe, znak da je Bog i danas prisutan i da govori srcima ljudi. To je važno, jer se sjemenište ne tiče samo pojedinih obitelji niti samo crkvenoga nastojanja oko zvanja, nego se tiče života naroda, našega vjerničkoga života, otvorenosti i spremnosti za Božje djelovanje. Mi znamo da Božji putovi nisu naši putovi, znamo da se i roditelji i obitelji nalaze pred dvojbama, u teškoćama prepoznavanja. I ponekad je potrebno ući u pustinju da bismo u molitvi i iskrenosti tražili Božju volju, ali jednako tako da bismo ponovno otkrili što je u životu istinski važno, što je najbitnije. Vaši sinovi, unuci, braća, u sebi su osjetili glas koji ih je doveo u ovu sjemenišnu zajednicu. I mi, koji smo prošli tim sjemenišnim putem, sjećamo se kako smo i sami prepoznavali, pitali se, nastojali razbistriti obzor; slušali starije, razgovarali, ali se jednako tako s pouzdanjem prepuštali Gospodinu, bili radosni, uvijek u svijesti da naše zvanje duboko zahvaća roditelje i obitelji. Tu je potpora i iskustvo koje roditelji žive u odnosu koji je poznat samo njima i Bogu.“

Na koncu svoje nadahnute propovijedi biskup Šaško je zaključio:“Zato vas želim ohrabriti – i vas sjemeništarci i vas roditelji, da imate pouzdanja u Boga. Ako čista srca prihvatimo njegov plan, on će naći put i čudesno nas voditi, vraćati utjehu i nadu za koju smo mislili da je izgubljena. Vas pak, mladi prijatelji sjemeništarci, potičem da se pripremate i u Sjemeništu, i u Gimnaziji, i u Tehničkoj školi za prepoznavanje potreba ljudi, za izazove životnih pustinja, za donošenje Božjega glasa u svako ozračje i za nasljedovanje puta koji pred sobom ima vječnost“, zaključuje mons. Šaško.

Nakon euharistijskog slavlja uslijedio je blagdanski objed s roditeljima i rodbinom sjemeništaraca koji su potom imali roditeljski sastanak sa sjemenišnim odgojiteljima. Na roditeljskom sastanku sudjelovala je i nova ravnateljica Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti, a dosadašnja vjeroučiteljica u Tehničkoj školi u Zagrebu, gđa. Ljuba Duvnjak, prof. Budući da su sjemeništarci polaznici obiju ovih škola, prof. Duvnjak je okupljenim roditeljima naznačila probleme, radosti i izazove u oba obrazovna sustava te posebno potakla roditelje maturanata i prisutne odgojitelje na veću pažnju u pripremama maturanata za državnu maturu koja je „odskočna daska“ za što bolji upis na željeni fakultet.

U 18.00 sati, pred oko 700 gledatelja, sjemeništarci su izveli premijeru predstave „Brižljivom čuvaru Sjemeništa“, nadahnuti Godinom sv. Josipa koja traje u Zagrebačkoj nadbiskupiji, ali i likom ovog „šutljivog svetca“ koji je suzaštitnik sjemenišne zajednice na Šalati. Glazbeni uvod imao je sjemenišni zbor podpomognut tamburaškim sastavom sjemeništaraca pod vodstvom prof. Silvije Mužak te mješoviti zbor Nadbiskupske klasične gimnazije pod vodstvom prof. Ankice Juričić. Ovogodišnju predstavu sjemeništarci su posvetili radnicima Međubiskupijskog sjemeništa, u kojima su pronašli lik sv. Josipa koji obilježava njihove živote kroz spremnost služenja sjemenišnoj zajednici. Na koncu predstave preč. Rektor izrazio je radosne čestitke djelatnicima sjemeništa, okupljenim sjemeništarcima, njihovim obiteljima i prijateljima te iskazao osobitu zahvalnost svima koji su doprinjeli nastanku i izvedbi ove predstave, pod režijskom palicom redateljice Petre Radin, vanjske suradnice Sjemeništa.

Okupljenom mnoštvu obratio se i preč. Ivica Budinšćak, delegat uzoritog kardinala Josipa Bozanića, nadbiskupa zagrebačkog, za ovu prigodu, prenijevši pozdrave i najbolje želje Kardinala svim prisutnima za Dan sjemeništa.

Po završetku predstave, okupljeni su nastavili izmjenjivati dojmove na prigodnom domjenku organiziranom u prostorijama polukata Rektorata sjemeništa.

M.P.