Treća nedjelja kroz godinu (B)

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

Pošto Ivan bijaše predan, otiđe Isus u Galileju. Propovijedao je evanđelje Božje: »Ispunilo se vrijeme, približilo se kraljevstvo Božje! Obratite se i vjerujte evanđelju!« I prolazeći uz Galilejsko more, ugleda Šimuna i Andriju, brata Šimunova, gdje ribare na moru; bijahu ribari. I reče im Isus: »Hajdete za mnom i učinit ću vas ribarima ljudi!« Oni odmah ostaviše mreže i pođoše za njim. Pošavši malo naprijed, ugleda Jakova Zebedejeva i njegova brata Ivana: u lađi su krpali mreže. Odmah pozva i njih. Oni ostave oca Zebedeja u lađi s nadničarima i otiđu za njim. Riječ Gospodnja.

Komentar: Istinita priča

Bez obzira na moderne načine komunikacije svi mi volimo poslušati poneku dobru priču i uživjeti se u ulogu glavnoga junaka. Današnje prvo čitanje priča je o Joni. On kao Božji poslanik, prorok, dobiva zadaću: navijestiti građanima grada Ninive njihovu propast. Jona se odupire poslanju i zadaći no od Boga ne može pobjeći. Na kraju pomalo zlurado prolazi gradom i pronosi poruku o kazni, zatoru Ninivljana. Događa se pozitivni preokret: ljudi su veoma ozbiljno razumjeli upozorenje i obratili su se čineći pokoru – svi od najvećih do najmanjih. Bog se smilova i poštedi od zatora njih i njihov grad. Bog ne želi propasti čovjekove nego suprotno – njegovu sreću i spasenje. Zato psalam pjeva pjesan obraćenika: „Pokaži mi, Gospodine, putove svoje, nauči me svojim stazama! Istinom me svojom vodi i pouči me jer ti si Bog, moj Spasitelj!“

Apostol Pavao upozorava vjernike grada Korinta o važnosti vremena koje brzo prolazi. Vrijeme je kratko i treba učiniti sve što je u našoj moći da ga iskoristimo za neprolazne vrijednosti koje će jedino na kraju važiti. Ništa prolazno, pa ni brak, ni obitelj, ni tuga, ni radost, ni zarada, ni užitak bilo koje vrste ne smiju nas spriječiti da u ljubavi prema Bogu zaostanemo pred zemaljskim ljubavima. No ako istinski ljubimo Boga, i predamo se njegovu vodstvu s pouzdanjem, ništa nam od navedenog neće biti u tome zapreka nego samo pomoć da spoznamo krajnji cilj.

 Evanđelje i mreže:

Današnjem naraštaju riječ mreža ne znači ono što je bilo u Isusovo vrijeme. Ribarska ili nogometna mreža postale su im daleka prošlost ali zato su im dobro poznati pojmovi umrežavanja preko Interneta ili nekih sličnih mogućnosti moderne komunikacije. Prvi učenici koje Isus poziva, u lađi, su krpali ribarske mreže da i dalje budu korisne za ulov ribe. Oni ostavljaju te mreže i kreću za Isusom da povezuju ljude u mrežu ljubavi i komunikacije, da ih zbližavaju među sobom, da ih pouče kako su jedni drugima potrebni i korisni. Takvo krpanje i umrežavanje nikada nije zastarjelo i danas je potrebnije nego ikada. Biti uhvaćen u Isusovu mrežu omogućuje svakome da poput njega bude radost i nada ali i putokaz današnjem ‘umreženom’ naraštaju. Spremnost na suradnju s Isusom donosi nezamislivi ulov: radost i mir duše, jasni pogled na konačni cilj koji nije skrpan od mrvica ovoga svijeta  nego od obilja i bogatstva vječnosti. Jer Isus pozvane učenike ne povezuje samo sa sobom nego i međusobno što čini jednu istinsku mrežu ljubavi, dobrote i zajedništva.