USKRS (A)

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu.

Prvoga dana u tjednu rano ujutro, još za mraka, dođe Marija Magdalena na grob i opazi da je kamen s groba dignut. Otrči stoga i dođe k Šimunu Petru i drugom učeniku, kojega je Isus ljubio, pa reče: „Uzeše Gospodina iz groba i ne znamo gdje ga staviše.“ Uputiše se onda Petar i onaj drugi učenik i dođoše na grob. Trčahu obojica zajedno, ali onaj drugi učenik prestignu Petra i stiže prvi na grob. Sagne se i opazi povoje gdje leže, ali ne uđe. Uto dođe i Šimun Petar koji je išao za njim i uđe u grob. Ugleda povoje gdje leže i ubrus koji bijaše na glavi Isusovoj, ali nije bio uz povoje, nego napose svijen na jednome mjestu.  Tada uđe i onaj drugi učenik koji prvi stiže na grob i vidje i povjerova. Jer oni još ne upoznaše Pisma da Isus treba da ustane od mrtvih. Riječ Gospodnja.

 Komentar:

Pokopan na brzinu, u predvečerje velikog židovskog blagdana. Sahranjen bez obreda, bez pranja i pomazanja tijela, kako je bio običaj, uklonjen s očiju znatiželjnih promatrača i protivnika koji su sve to inscenirali; narod i svećenstvo može u miru i pobožno slaviti blagdan Pashe. Pa ipak, tu su pobožne žene koje ne mogu dopustiti da Isus tako završi, jer su ga ljubile i vjerovale mu. Nakon blagdana, da ne krše zakone i propise, potajno, žure na grob da učine ono što je bilo propušteno. Kojeg li iznenađenja i šoka.

Grobni kamen maknut a grob prazan. Prva pomisao je: devastacija, provala, krađa. Trkom odlaze ostavljajući sve, javiti učenicima ‘strašnu vijest’. Petar i Ivan odlaze trkom provjeriti istinitost dojave. Stižu na grob. Sve je u savršenom redu. Kamen uredno maknut, povoji složeni na jednoj strani a ručnik s glave na drugoj. Lopovi ne bi postupili tako. Nema logike! Tada im se otvaraju oči vjere. Ono što tjelesne oči vide samo pomaže razumjeti Isusov govor o uskrsnuću. „Razvalite ovaj hram (njegovo tijelo) i za tri dana ću ga opet sagraditi! Sin Čovječji treba da bude ubijen ali će treći dan uskrsnuti!“

Kako sada te riječi imaju drugačije značenje. Čuli su ih oni više puta prije ali nisu im pridavali stvarno značenje, ali sada, nad praznim grobom, srce kuca novim žarom, novom vjerom po kojoj će postati svjedoci i navjestitelji do kraja svijeta pa i po cijenu vlastitog života. Istina se ne može ugušiti! Uskrsnuće se ne može sakriti! Nakon što su povjerovali vidljivim dokazima uskrsnuća i srcem prihvatili, uslijedila su i osobna ukazanja Uskrsloga da ih umiri, ohrabri i razveseli. Sada postaje jasna izjava: „Kamo ja idem vi sada ne možete doći ali u kući Oca mojega ima mnogo stanova. Idem pripraviti vam mjesto da i vi budete gdje sam ja!“ Gusjenica, hraneći se lišćem teško vjeruje da će jednom postati leptir, premda je to njezin pravi smisao.

Čovjek ukopan do grla u ovu zemlju i zemaljsko teško vjeruje da je stvoren za uskrsnuće. Pa ipak, Krist, Isus iz Nazareta, Bog i Čovjek, ostaje dosljedan. „ A ja kad budem podignut sa zemlje, sve ću privući k sebi!“ Vjerujemo li to ili vjerujemo samo u uskrsno blagovanje?

SRETAN USKRS!