[VIDEO] Obredi Velikog petka u Župi sv. Jelene Križarice

Veliki petak je za kršćane dan najveće sabranosti, promišljanja i pokajanja. To je dan kad se sjedinjuju s Kristom u njegovoj muci i smrti. Sjećaju se patnje koju je podnio za nas i razmatraju o dubini njegove ljubavi prema nama.

– Nemojte stoga dopustiti da vam Veliki petak prođe kao bilo koji drugi dan u godini. Odvojite vrijeme i razmislite o svemu što je Krist učinio za vas. Odlučite da ćete ovaj dan pokušati rasti u Gospodinovoj blizini – poruka je župnika Culjaka.

Na Veliki petak nigdje u svijetu nema svete mise, već obredima Velikog petka spominju se Kristove muke. Prati se Krist na njegovu putu poniženja, trpljenja, patnje i smrti. Pokora, post, žalost i ozbiljnost daju pečat tome danu. Toga dana Crkva ne slavi euharistiju, već promišlja o smrti puna žalosti i skrušenosti. Obredi Velikog petka podijeljeni su u tri dijela: služba riječi klanjanje križu I sveta pričest.

Vjernici dolaze u crkvu kako bi razmišljali o Isusovoj žrtvi, a preko obreda doživjet će liturgiju riječi, klanjanje križu i pričest. Obrede Velikog petka u Župi sv. Jelene Križarice držao je pater Josip Sremić uz župnika Marijana Culjaka.