Zaključeno Četvrto zasjedanje Sinode

FOTOGALERIJA

Hvala vam za zajedništvo i za sve vaše dobre prijedloge, svi su dragocjeni – rekao je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić zaključujući Četvrto zasjedanje Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije koje se u petak 24. i subotu 25. studenog 2017. godine održalo u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu.


 
Drugi dan zasjedanja započeo je jutarnjim pohvalama, nakon čega su članovi Sinode izlagali svoje intervente na temu „Crkva zagrebačka u hrvatskome društvu“, što je uključivalo sedam podtema: promicanje jedinstva među kršćanima, međureligijski dijalog, karitativnu zauzetost Crkve, socijalnu dimenzija crkvenoga djelovanja, kulturu, znanost i umjetnost u Crkvi, katoličke odgojno-obrazovne ustanove te Crkvu i mediji.


 
Na temelju 129 intervenata članova Sinode s Trećeg zasjedanja Sinode, održanog 31. ožujka i 1. travnja 2017. godine te 5 priloga koje su vjernici Zagrebačke nadbiskupije uputili Tajništvu Sinode kao svoj izvanjski doprinos sinodskom radu, Povjerenstvo za treće tematsko područje pripremilo je 51 prijedlog.


 
Nakon predstavljanje prijedloga vezanih uz obilježja i posebnosti Zagrebačke nadbiskupije, župe, obitelji kao kućne Crkve, uz zaređene službenike, posvećeni život te vjernike laike, članovi Sinode pristupili su glasanju.
 
O 51 prijedlogu glasalo je 174 članova Sinode, koji su o svakom prijedlogu imali mogućnost glasati na način da na prigodnom obrascu zabilježe jednu od tri opcije: odobravam, ne odobravam, odobravam s pridržajem.


 
Članovi Sinode većinom su glasova prihvatili s odobravanjem 51 prijedlog. O rezultatima glasanja sinodsku skupštinu izvijestio je predsjednik komisije za provedbu glasanja preč. Vjekoslav Meštrić. Izglasani prijedlozi predani su zagrebačkom Nadbiskupu koji ima zadatak pripremiti završni Dokument Sinode, tj. Izjave i odluke Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije.


 
Nakon glasanja, članovi Sinode nastavili su s izlaganjem svojih intervenata na temu Četvrtog zasjedanja „Crkva zagrebačka u hrvatskome društvu“.


 
Završno zasjedanje Sinode održat će se 9. veljače 2018. godine, a na spomendan blaženog Alojzija Stepinca 10. veljače rad Sinode zaključit će se euharistijskim slavljem u zagrebačkoj katedrali koje će predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.
 
 

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije