Započelo Prvo zasjedanje Sinode

Nakon što je na svetkovinu Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca 2016. godine u zagrebačkoj katedrali otvorena Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije, u petak, 9. prosinca započelo je prvo zasjedanje Sinode.

Prva od četiri teme, „Crkva zagrebačka u djelu evangelizacije“, okupila je u dvorani Vijenac Nadbiskupijskog pastoralnog instituta 175 članova Sinode koji će tijekom dva dana raspravljati o navještaju Božje riječi, evangelizaciji, katehezi i vjeronauku, življenju Radosne vijesti i Objave.


 
Sjednica je počela Večernjim pohvalama i uvodnom riječju zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, koji je podsjetio na 14-godišnje pripremno razdoblje Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, od njezina sazivanja 2002. pa do danas. Kazao je kako su predsinodske rasprave iznjedrile mnoge prijedloge od kojih su neki već ostvareni, poput osnutka Hrvatskog katoličkog sveučilišta, utemeljenja Nadbiskupijskog pastoralnog instituta ili osnutka Sisačke i Bjelovarsko-križevačke biskupije (2009.), što očituje životnost Zagrebačke nadbiskupije.


KARDINALOV GOVOR

KARDINALOV GOVOR – AUDIO

FOTOGALERIJA

Sinodsko je gibanje u našoj partikularnoj Crkvi, nastavio je Kardinal, pokrenulo novi zamah koji obuhvaća svećenike, redovnike i redovnice, a posebno i naše vjernike laike. U mnogim je vjernicima upravo na sinodskim susretima probuđena svijest o poslanju i odgovornosti za svoju nadbiskupijsku Crkvu.
 
Po sinodskom nastojanju želimo sav svoj život prožeti Bogom i Bogu dati više mjesta, ne samo u svojim župnim zajednicama, već i u svojim obiteljima, u školama, na radnim mjestima, u kulturi, znanosti i umjetnosti; u zdravstvu, gospodarstvu, politici, medijima i športu da bi uvijek bili drugima spremni dati obrazloženje nade koja je u nama, ali blago i s poštovanjem – naglasio je Kardinal.


 
Govoreći o sinodalnosti kao karakteristici Crkve koju se ne može poistovjetiti sa sličnim događanjima u društvu, napomenuo je da se Sinoda događa u Božjem narodu, u prostoru u kojem Crkva osjeća i spoznaje djelovanje Duha Svetoga, koji uvijek iznenađuje ako mu se otvorimo.

Bog je, naime, uvijek veći od naše logike i naših računa. Želim naglasiti da Sinoda može biti prostor djelovanja Duha Svetoga samo ako se članovi Sinode molitveno i s povjerenjem otvore Bogu, ako u tišini svoje savjesti slušaju što im Bog govori. Potrebna nam je svima evanđeoska poniznost, ali i crkvena hrabrost – rekao je Kardinal.
 
Naglasio je da Sinoda nije neki simpozij, niti debatni klub, ona nije ni parlament, ni sabor, gdje se treba pregovarati da bi se dogovorilo. Sinoda je, naime, crkveni događaj, to će reći Sinoda je Crkva koja je zajedno na putu da bi stvarnost sagledala očima vjere, to je Crkva koja propituje i ispituje svoju vjernost pokladu vjere, kao živom izvoru na kojem se Crkva napaja i u kojemu nalazi svjetlo za usmjerenje svoga života i djelovanja – zaključio je Kardinal pozvavši sve članove Sinode da daju svoj doprinose Sinode, te da slušaju jedni druge u međusobnom poštovanju.
 
„Od sinoda Crkve zagrebačke do Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije“ naslov je predavanja što ga je nakon uvodnog Kardinalova govora održao rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu preč. mr. Anđelko Košćak. Tom je prilikom rektor Košćak progovorio o svim onim važnim događajima za Crkvu zagrebačku kroz povijest.  


 
Tajnik Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije dr. Denis Barić članovima Sinode iznio je tehničke upute, a prigodnu riječ uputili su i gosti Prvog zasjedanja Sinode, mons. Josip Mrzljak, biskup varaždinski, mons. Vlado Košić, biskup sisački, mons. Nikola Kekić, biskup Križevačke eparhije, mons. Vjekoslav Huzjak, biskupa bjelovarsko-križevački, fra Jure Šarčević, provincijalni ministar Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića i predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica te potpredsjednica iste Konferencije s. Miroslava Bradica, vrhovna poglavarica Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog.
 
U drugom dijelu sjednice prof. dr. Blaženka s. Valentina Mandarić predstavit će temu Prvog tematskog područja, nakon čega slijedi rasprava, odnosno interventi članova Sinode. Program drugog dana zasjedanja, u subotu, 10. prosinca, započinje jutarnjim pohvalama u 9.30 sati. Istoga dana, u 14 sati u Branjugovoj ulici 1 održat će se konferencija za novinare Tiskovnog ureda na kojoj će sudjelovati članovi Sinode. 

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije