Otvorena Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije

Svečanim euharistijskim slavljem koje je na svetkovinu Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca 2016. godine u zagrebačkoj katedrali predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, otvorena je Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije. Slavlje je započelo procesijom iz Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa, s oko dvije stotine svećenika, te vjernicima laicima, izabranim članovima Sinode koji će tijekom naredne godine sudjelovati u sinodskim zasjedanjima.


 
U uvodu euharistijskog slavlja Kardinal je kazao kako je povijest spasenja u našoj partikularnoj Crkvi urodila mnogim plodovima, osobito plodom svjedočanstava i ispovijedanja vjere, od pastira do vjernika laika. Nakon uvoda, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Alessandro D’Errico pročitao je pismo što ga je papa Franjo, putem državnoga tajnika Svete Stolice kardinala Pietra Parolina, uputio.
 
Na početku svoje homilije kardinal Bozanić osvrnuo se na svetkovinu Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije, rekavši kako se veličina današnje svetkovine nalazi upravo u tome što iz povijesti grijeha, iz povijesti ljudskoga udaljavanja od Boga, po Mariji ne izrasta osuda, nego povijest spasenja, povijest Božje sućuti, njegove blizine kojoj je punina u Isusu Kristu. Istaknuo je da se u svakome od triju današnjih liturgijskih čitanja osjeća prisutnost Božje milosti koja traži čovjeka i kojoj je stalo do ljudske sreće.


KARDINALOVA HOMILIJA


KARDINALOVA HOMILIJA – AUDIO


PISMO PAPE FRANJE


UVOD U EUHARISTIJSKO SLAVLJE


ZAVRŠNA RIJEČ

 


 
Crkva, nastavio je Kardinal, nazidana na Marijinoj vjeri i vjeri apostola pozvana je odgovoriti Bogu, pouzdati se u njega i predati se njegovoj volji. Sinoda je takav hod u otvorenosti srca; hod koji prepoznaje Božje darove i njegov poziv te pokušava izvršiti ono što nam je povjereno kao Crkvi zagrebačkoj, znajući da bez Božje pomoći ne možemo učiniti ništa što je dobro – kazao je Kardinal, dodajući da osim razgovora s Bogom u otvorenosti srca, Marija nas uči kako biti jak, ne optužujući druge, ne skrivajući se i ne prebacujući odgovornost na druge kao što to čini Adam.


 
Dragi vjernici, najbitnije je, poput Marije, svoj život osloniti na Božju Riječ, ma kako krhkom i slabom na izvan izgledala. Svemoćni Bog povjerava nam se u jednostavnosti riječi, povjerava se slabosti ljudskoga tijela, da bi iz te slabosti nastala nerazoriva snaga, sposobna oduprijeti se zlu i pobijediti ga. Svako dobro, svaka nesebičnost i svako djelo ljubavi, ma kako se činilo neznatnim, u sebi ima tu snagu – napomenuo je Kardinal. Istaknuo je kako nas Marija uči čitati povijest, razumijevati događaje, čuvati ih u svome srcu i povezivati darovima milosti.
 
Draga braćo i sestre, kako ne biti radostan u ovakvome zajedništvu, u Crkvi koja se očituje u milosti, koja se odražava u ljepoti Blažene Djevice Marije! Crkva je zajedništvo ispunjeno poštivanjem otajstva Života – rekao je Kardinal, te zaključio: „Dok vas gledam, sabrane zajedno iz raznih dijelova života naše Nadbiskupije, iz župa svakoga dekanata, iz redovničkih zajednica, iz naših ustanova i pastoralnih stvarnosti, zahvaljujem Bogu za vas i za dar događaja Sinode. Svaki i svaka od vas je odgovor milosti u onome što činite i u onome što predstavljate. Vjerujem da će zasjedanja tijekom godine dana još više pridonijeti da svi vjernici otkriju i obnove istinu da je lijepo biti dio Crkve, dio naše Zagrebačke nadbiskupije.“


 
Po završetku homilije, članovi Sinode položili su ispovijest vjere, a nakon popričesne molitve Kardinal je u zajedništvu s apostolskim nuncijem, pomoćnim zagrebačkim biskupima mons. Valentinom Pozaićem, mons. Ivanom Šaškom i mons. Mijom Gorskim, vojnim ordinarijem mons. Jurom Bogdanom, vojnim ordinarijem u miru mons. Jurjem Jezerincem i ostalim svećenicima, na grobu blaženog Alojzija Stepinca izmolio molitvu za njegovo proglašenje svetim.


 
Prije završnog blagoslova Kardinal se još jednom obratio vjernicima, ističući da je Sinoda zajedničko djelo Duha Svetoga i svega Božjeg naroda. Ona je zajednički hod na putu slušanja, prije svega Boga i njegove riječi, čime se osposobljuje za slušanje čovjeka i njegovih potreba, te za vrjednovanje povijesti i baštine koja je – vođena Božjom providnošću – omogućila ozračje u kojemu danas boravimo, kao i naslućivanje budućnosti koja je pred nama i koja donosi nove izazove – zaključio je kardinal Bozanić.
 
Prvo zasjedanje Sinode održat će se u petak i u subotu, 9. i 10. prosinca 2016. godine u dvorani Vijenac Nadbiskupijskog pastoralnog instituta (Kaptol 29a) u Zagrebu. „Crkva zagrebačka u djelu evangelizacije“ tema je prvog zasjedanja, a članovi Sinode raspravljat će o navještaju Božje riječi, evangelizaciji, katehezi i vjeronauku, življenju Radosne vijesti i Objave.
 
 Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije