Završen ovogodišnji susret polaznika Trajne formacije svećenika

Molitvom Trećeg časa koju je u crkvi svetog Marka Križevčanina na zagrebačkoj Trešnjevci predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić započeo je u ponedjeljak, 20. lipnja 2016. godine završni ovogodišnji susret polaznika Trajne formacije svećenika.

Uz Kardinala i tridesetak svećenika, susretu su prisustvovali i biskupski vikar za svećenike mons. Ivan Šaško te koordinator za Trajnu formaciju vlč. Jakova Rađa. U svom uvodnom obraćanju Kardinal je zahvalio Bogu za sva nastojanja svećenika u njihovim župama i mjestima gdje su djelovali tijekom protekle godine, ističući neophodnu potrebu ljudi da uz sebe imaju svećenika – znak sigurnosti koji ne dolazi od čovjeka, nego od Boga.

Najavio je da će iduća pastoralna godina biti u znaku Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, koja za cilj ima posvijestiti našu crkvenost i okupiti Crkvu u svim njezinim segmentima: zaređene službenike, posvećene osobe i vjernike laike.

Jedan od zadataka Sinode, nastavio je Kardinal, jest da si Crkva posvijesti da se ona može pojavljivati u svojoj crkvenosti po svojim članovima, ne samo po zaređenim službenicima i posvećenim osobama, već i po vjernicima laicima. Poručio je svećenicima da će njihov zadatak biti provesti u praksu ono što će Sinoda donijeti i zacrtati, te ih je pozvao da se osobno, ali i sa svojim zajednicama, uključe u taj veliki i lijepi proces naše zagrebačke Crkve.

Nakon Kardinalovih uvodnih riječi, o iskustvu Trajne formacije i o tome kako je ona utjecala na njihovo svećeništvo i duhovni život progovorila su trojica svećenika koji su završili službeni dio formacije: vlč. Branimir Budinski, župnik Župe Krista Kralja u Domaslovcu, Odilon Gbenoukpo Singbo, župni vikar u Župi sv. Marka Križevčanina, te vlč. Ivan Valentić, povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije.

U drugom dijelu susreta, vlč. Jakov Rađa dao je pregled događaja u protekloj pastoralnoj godini u okviru programa Trajne formacije. Susret je zaključen imenovanjem vlč. Željka Faltaka, doktoranda na Poslijediplomskom doktorskom studiju u Rimu, novim koordinatorom za Trajnu formaciju svećenika. Dosadašnji koordinator vlč. Rađa imenovan je Povjerenikom za promicanje kršćanskih poziva.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije