Završeno drugo zasjedanja Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije

U subotu 25. veljače 2017. godine, u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu, završeno je drugo zasjedanje Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije. Drugoga dana zasjedanja, članovi Sinode izlagali su svoje intervente na temu „Crkva zagrebačka u slavljenju Kristova otajstva“, odnosno pitanja vezana uz nedjeljnu euharistiju, sakramente, blagoslovine i pučke pobožnosti, sprovode, liturgijske službe te o liturgijskoj glazbi i arhitekturi.

FOTOGALERIJA

Zatim je održano glasovanje o prijedlozima (propozicijama) prvog tematskog područja „Crkva zagrebačka u djelu evangelizacije“.

Na temelju 179 intervenata članova Sinode s prvog zasjedanja Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, održanog 9. i 10. prosinca 2016. godine, Povjerenstvo za prvo tematsko područje pripremilo je 45 prijedloga koja se tiču tri područja rasprave: evangelizaciju, župnu katehezu i vjeronauk u školi.

O 45 prijedloga glasovalo je 165 prisutnih članova Sinode. Članovi Sinode o svakom prijedlogu imali su mogućnost glasovati na način da na prigodnom obrazcu zabilježe jednu od tri opcije: odobravam, ne odobravam, odobravam s pridržajem.

Članovi Sinode većinom su glasova prihvatili s odobravanjem 45 prijedloga.

O rezultatima glasovanja sinodsku skupštinu izvijestio je predsjednik komisije za provedbu glasovanja preč. Vjekoslav Meštrić. Izglasani prijedlozi predani su zagrebačkom Nadbiskupu koji ima zadatak pripremiti završni Dokument Sinode, tj. Izjave i odluke Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije.

Nakon glasovanja članovi Sinode su nastavili s izlaganjem svojih intervenata na temu drugog zasjedanja „Crkva zagrebačka u slavljenju Kristova otajstva“.

Zasjedanje je završeno zajedničkom molitvom i blagoslovom. Sljedeće, treće zasjedanje Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije održat će se u petak i subota, 31. ožujka i 1. travnja 2017. godine na temu “Crkva zagrebačka u zajedništvu svoga poziva i poslanja”.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije