“Župni Caritas Zabok nastavlja s akcijom Caritas – ne riječima, već djelima”

Caritas Zagrebačke nadbiskupije provodi projekt pod nazivom „Caritas – ne riječima, već djelima III.” koji je financiran sredstvima Europske unije kroz Fond europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) te uz potporu Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Republike Hrvatske.

Projekt je usmjeren prema osobama i obiteljima u riziku od siromaštva na području Grada Zagreba, Zagrebačke, Krapinsko-zagorske i Karlovačke županije.

Kroz ovaj projekt predviđene su i radionice financijskog opismenjavanja za djecu osnovnoškolskog uzrasta kojima se želi utjecati na prevenciju mogućih neodgovornosti u raspolaganju novcem i zaduživanja u budućnosti.

Jedna od tih radionica provedena je u OŠ Ksavera Šandora Gjalskog Zabok u organizaciji Marka Bilića, voditelja Caritasa Župe sv. Jelene Križarice Zabok te vjeroučiteljice Ksenije Miškulin.

Izuzetno zanimljivu i korisnu radionicu u 8.c razrednom odjelu pod nazivom NOVAC vs ZANIMANJE održale su gospođa Katarina Braovac, mr. sc. oec. te studentica Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Helena Braovac.

Voditeljica radionice Katarina Braovac dugogodišnja je volonterka u Caritasu i Crvenom križu koja svojim znanjem daje podršku i educira korisnike na temu financijske pismenosti, a posebno savjetuje i usmjerava mlade iz domova za nezbrinutu djecu, beskućnike, izbjeglice,  osobe pogođene prirodnim katastrofama kako bi se financijski osamostalili.

Učenici su na radionici razmišljali i razgovarali o svojim budućim zanimanjima, stipendijama, kreditima, o važnosti novca, štednji, ulaganjima te su kroz praktične vježbe (igranjem uloga) učili kako uspješno proći intervju za posao.

Zahvaljujemo učenicima na aktivnom sudjelovanju u radionici te našim predavačicama na zanimljivoj edukaciji o financijama koja je, vjerujem, potrebna i svima nama.

Ksenija Miškulin