56. Teološko-pastoralni tjedan s temom „Teologija i pastoral Božjeg milosrđa”

Ovogodišnji, 56. po redu Teološko-pastoralni tjedan u organizaciji Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu imat će temu će u duhu Izvanredne jubilarne godine milosrđa „Teologija i pastoral Božjeg milosrđa”. Ovaj znanstveni i pastoralni skup teologa održat će se od 26. do 28. siječnja u Međubiskupijskom sjemeništu, Voćarska 106 u Zagrebu. Bit će to prilika promišljati nad aktualnim temama koje dotiču život Crkve, s ciljem trajne izobrazbe i usavršavanja nositelja raznih službi i poslanja u Crkvi biskupa, prezbitera i đakona, redovnika i redovnica te vjernika laika.

Skup će započeti u utorak, 26. siječnja u 9 sati pozdravnim riječima, te govorom dekana KBF-a prof. dr. sc. Tončija Matulića.

Prvo predavanje „Današnja egzegeza o ‘nemilosrdnom’ i ‘militantnom’ Bogu zatiraču u Starom zavjetu” održat će prof. dr. sc. Darko Tomašević.
Euharistijsko slavlje u sjemenišnoj crkvi u 12 sati predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

U 15.15 sati učenici područne škole Topolovac, OŠ Budaševo-Topolovac-Gušće izvest će igrokaz „Milosrdni otac” autorice Nikoline Milatović, mag. theol. iz Srednje strukovne škole u Sisku.
U nastavku slijede dva predavanja „Budite milosrdni kao što je Otac vaš milosrdan” (Lk 6, 36) doc. dr. sc. Darija Tokića i „Božje milosrđe po Origenu i Augustinu” doc. dr. sc. Drage Tukare. Prvi dan će završiti raspravom.

U srijedu, 27. siječnja rad skupa počinje u 9 sati predavanje prof. dr. sc. Ante Mateljana „Božje milosrđe i naše spasenje. Soteriološke teorije i II. vatikanski sabor”. U prijepodnevnom dijelu održat će se i predavanje „Božje milosrđe u nauku postkoncilskih papa” prof. dr. sc. Antona Tamaruta.
U 11.45 sati je euharistijsko slavlje u sjemenišnoj crkvi.
Popodnevni rad počinje u 15.30 sati predavanje dr. sc. Mislava Kutleše „Bog, milosrdni Otac: izazov navještaja milosrđa u sakramentu pomirenja”, a u nastavku će predavanje „Slika Boga u vjeronaučnim udžbenicima” održati dr. sc. Denis Barić.

Posljednjega dana 56. TPT-a u četvrtak, 28. siječnja rad počinje u 9 sati, te će biti predstavljena predavanja „Milosrđe – temeljni jezik svakog navještaja” (doc. dr. sc. Nikola Vranješ), „Milosrđe – put Crkve do čovjeka i suvremenih periferija” (prof. dr. sc. Blaženka s. Valentina Mandarić) i „Milosrđe i empatija: teološko-psihološke perspektive” (doc. dr. sc. Davor Vuković).
U 12 sati je na rasporedu plenarna rasprava sa sudjelovanjem svih predavača, a 56. TPT će prigodnim govorom zatvoriti dekan KBF-a prof. dr. sc. Tonči Matulić.

Obavijesti u vezi s održavanjem Teološko-pastoralnog tjedna zainteresirani mogu dobiti u Tajništvu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Vlaška 38.
tel.: (01) 4890 402; telefaks: (01) 4814 704, odnosno elektronska adresa: kbf@theo.kbf.hr.

Rezervacije smještaja vrše se u Međubiskupijskom sjemeništu, Voćarska cesta 106, p. p. 110, 10 000 Zagreb, tel.: (01) 4697 222; faks: (01) 4680 441

Za prisustvovanje na Teološko-pastoralnom tjednu potrebna je iskaznica, koju se dobiva po uplati kotizacije po dolasku na sam skup.

Potvrde o sudjelovanju na Tjednu izdaju se u četvrtak 28. siječnja od 13.30 sati, uz predočenje iskaznice.