Bogoslužja u Velikom tjednu bez naroda – prilagodimo se situaciji vezano uz bolest Covid-19 u Hrvatskoj

MOLIMO VJERNIKE da poštuju sve propise i odredbe civilnih i crkvenih vlasti.

U dopisu Nadbiskupskog Duhovnog stola svećenicima kardinal Bozanić odredio je:

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata donijela je upute koje se tiču Svetoga trodnevlja.

Ta se slavlja mogu slaviti samo u župnim crkvama i samostanima, u kojima žive svećenici ili u kojima se inače redovito slavi Euharistija. Neka župnici svoje vjernike obavijeste kada će biti ta slavlja, kako bi se svi u svojim domovima mogli sjediniti u molitvi

Za slavlje Cvjetnice vrijede odredbe o slavlju Euharistije samo s dozvoljenim brojem prisutnih vjernika. Strogo se pridržavajući sanitarnih odredaba, može se blagosloviti nekoliko maslinovih, palminih ili cvjetnih grančica, bez dijeljenja prisutnima tijekom slavlja. Pri blagoslovu ne koristi se blagoslovljena voda.

VELIKI ČETVRTAK

17.00 h      MISA VEČERE GOSPODNJE BEZ NARODA

Ta misa spomen je na Isusovu Posljednju Večeru zato je posebno važna i svečana. Misa započinje pjesmom Slava Bogu … sva zvona u crkvi i u tornju zvone a nakon toga šute sve do objave Uskrsnuća u Vazmenom Bdijenju. Znak je to da je Isus uhvaćen u Maslinskom vrtu i odveden na sramotno suđenje. Misa Večere Gospodnje dan je i trenutak ustanovljena Euharistije – Svete pričesti, Isusove trajne prisutnosti među nama pod prilikama kruha i vina.

Petak – VELIKI PETAK BEZ NARODA

16.30 h  OBREDI

                   čitanje muke po Ivanu

                   klanjanje križu

                   sv. Pričest

OBREDI VELIKOGA PETKA – obredi započinju u tihoj molitvi. Nakon toga zbornom molitvom započinje služba riječi u kojoj središnje mjesto toga dana zauzima izviješće Muke po Ivanu. Apostol Ivan bi je do kraja uz Isusa i pod njegovim križem i zato je taj opis najdramatičniji i najvjerodostojniji. Nakon čitanja Muke i kratke homilije slijedi sveopća molitva koju predmoli svećenik. Drugi dio obreda je otkrivanje Križa i klanjanje Križu. Taj dan nema svete mise po čitavome svijetu i zato je Križ kao znak mučila kao znak mučila i žrtve znak našeg okupljanja i čašćenja. Treći dio obreda je Sveta Pričest.

POST: uzdržavanje od hrane, dopušten je samo jedan normalan obrok.

NEMRS: uzdržavanje od mesa i mesnih prerađevina toplokrvnih životinja. Riba je dopuštena.

POST: obvezuje sve zdrave osobe od navršene dvadesete godine pa do šezdeset i pete a nemrs obvezuje sve zdrave osobe od petnaeste godine do duboke starosti.

POSLIJE OBREDA CRKVA ĆE BITI OTVORENA DO 20 sati za pojedinačnu pobožnost i molitvu pred Križem. MOLIMO VJERNIKE da poštuju sve propise i odredbe civilnih vlasti.

*********************************************************************************************************

Subota – VELIKA SUBOTA

08 –  16 h pohod BOŽJEM GROBU

MOLIMO VJERNIKE da poštuju sve propise i odredbe civilnih vlasti. U crkvi istodobno smije biti prisutno najviše deset osoba pazeći pritom da razmak između osoba bude barem 2 metra. Ne smijemo dodirivati niti ljubiti križ izložen za klanjanje nego se samo pomoliti, duboko pokloniti ili kleknuti.

Velika subota dan je šutnje i ozbiljnosti, slika te šutnje je odsutnost euharistije, ozbiljnosti ogoljeni oltar. Vjernici posjećuju Božji grob koji je postavljen na svečanom mjestu u crkvi. Tijekom dana vjernici dolaze moliti i klanjati se Isusovoj žrtvi s vjerom u njegovo uskrsnuće. Osobito roditelji dovode djecu i tumače im uz Božji grob središnja otajstva naše katoličke vjere.

17.00 h  OBREDI VELIKE SUBOTE

         a)  SLUŽBA SVIJETLA

         b) obnova krsnih obećanja                                    

         c)  MISA USKRSNUĆA

Drugi dio bdijenja su čitanja Riječi Božje koje govore o stvaranju svijeta i čovjeka i o njegovu otkupljenju od grijeha i smrti. Nakon čitanja zapjeva se svečana pohvala Bogu (Slava Bogu na visini) i zvona navijeste uskrsnu radost.

************************************************************

NEDJELJA – USKRS – VAZAM BEZ NARODA

08.00 h    MISA I USKRSNI BLAGOSLOV JELA

                   + Jelena i Vladimir Tomek

                   + Marija i Dragutin Šurina

                   + Ana, Alojz i Božo Turjak

                   + Marija Horvatin

NA KRAJU MISE USKRSNI BLAGOSLOV JELA. Iz dopisa našeg nadbiskupa Crkva ovlašćuje roditelje (oca ili majku), predstojnicu ili predstojnika kuće, da u svojim kućama, nakon zajedničke molitve Očenaš, zazove Božji blagoslov, a župnici i drugi svećenici će nakon Euharistije u crkvi moliti blagoslov za sve. Pritom se također izostavlja škropljenje blagoslovljenom vodom. Dovoljna je molitva i znamenovanje križem. Poslije uskrsne svete Mise i blagoslova jela župnik će izići van s Presvetim i blagosloviti cijelu našu župu uz uskrsnu zvonjavu zvona.