Duhovne vježbe za sjemeništarce na Velebitu

Od 5. do 8. listopada ove godine održane su godišnje duhovne vježbe sjemeništaraca u Baškim Oštarijama, malenom mjestu na našoj planini Velebitu, a voditelj duhovnih vježbi bio je mons. mr. Zdenko Križić, biskup gospićko-senjski.

U četvrtak, nakon redovite nastave u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji te Tehničkoj školi u Zagrebu, sjemeništarci su se uputili prema Baškim Oštarijama, mjestu održavanja ovogodišnjih duhovnih vježbi.

Po dolasku na odredište, uslijedilo je euharistijsko slavlje uz zaziv Duha Svetoga za blagoslovljen početak.


Tema ovogodišnjih duhovnih vježbi bio je svećenički, duhovni poziv te na koji način treba hoditi prema svećeništvu. Mons. Križić je, između ostalog, naglašavao: “Poziv je nešto dinamično. Ako mi prestanemo razmišljati o našem pozivu, taj poziv će ishlapiti. Mi rastemo uz naš poziv i zbog toga se i mijenjamo. Poziv svećenika je poziv da budemo posrednici između Boga i čovjeka. Duhovni poziv će za nas uvijek ostati misterij. Naš poziv malo po malo raste i zbog toga zahtijeva mnogo premišljanja.

Poziv je Božje djelovanje na našu nutrinu. Bog nas diskretno potiče da činimo djela ljubavi. Poziv nam najčešće dolazi i učvršćuje se kada činimo djela koja su Bogu mila. Sumnje, krize i neugodna iznenađenja također su sastavni dio naših puteva. Nema poziva bez bolnih iskustava. Bez patnje čovjek ne može sazrijeti. Isus traži od nas povjerenje u Njega i to je za nas naše jamstvo. Grijeh može radikalno promjeniti čovjeka. Mi ljudi se ne možemo sakriti od naše savjesti. Nema veze kakvi smo, jer Bog je s nama. Tko ne može prihvatiti poraz neće ni uspjeti u svom pozivu. Najgore je doći do djela kada ne znamo što želimo biti. Trebamo uvijek nešto žrtvovati kako bi došli do nekog cilja. Tri su temelja duhovnog poziva, a to su: dobra nakana, nadahnuće i stav Crkve.”

U petak su sjemeništarci, otvorena duha za Božju Riječ, krenuli daljnjim putem duhovnih vježbi. Dan je započeo molitvom časoslova, a kroz cijeli dan pokušavali su održati šutnju između nekoliko biskupovih nagovora. Dan je završen klanjanjem pred Presvetim oltarskim sakramentom.

U subotu 7. listopada, mladiće je posjetio rektor Sjemeništa preč. Matija Pavlaković, koji se kroz čitav dan pridružio zajednici u duhovnim točkama.

Naravno, sjemeništarci nisu zaboravili na nebesku Majku Mariju i budući da je mjesec listopad, mjesec posvećen pobožnosti prema Bogorodici, izmolili su krunicu te lauretanske litanije Njoj u čast. Kako je bila prva subota u mjesecu, posebno su molili na nakanu za duhovna zvanja u čitavoj Crkvi te za svoju ustrajnost na putu prema svećeništvu.

U nedjelju 8. listopada, završene su duhovne vježbe misnim slavljem u 10 sati. Misno slavlje predvodio je mons. mr. Zdenko Križić, gospićko-senjski biskup i predvoditelj duhovnih vježbi u koncelebraciji s duhovnikom, vlč. Petrom Mlakarom te odgojiteljima, vlč. Goranom Bužakom i vlč. Matom Malekinušićem, a pri kraju slavlja ocu biskupu te osoblju Centra uručeni su i prigodni pokloni te promidžbeni materijali Sjemeništa.

Nakon misnog slavlja uslijedio je ručak na kojem su sudjelovali mjesni župnik, vlč. Marinko Miličević, ujedno i kancelar Biskupije te vlč. Mario Vazgeč, župnik katedralne Župe Navještenja BDM u Gospiću.

Marko Štefanov