Proslavljen blagdan Kraljice Krunice i dan bolesnika te medicinskog osoblja u župi

Niske temperature, snijeg i poledica najčešći su razlozi zbog kojih tijekom veljače, kada se obilježava blagdan Gospe Lurdske i Dan bolesnika, mnogim ljudima narušena zdravlja u Zaboku nije nimalo lako otići u crkvu i boraviti duže vrijeme na svetoj misi.  Upravo radi njih posebna se misa za bolesnike i nemoćne u župi već godinama nastoji upriličiti u toplijem razdoblju godine.

Tako su nedjelju 08. listopada svi bolesnici na misnom slavlju primili sakrament Bolesničkog Pomazanja, a potom i Svetu Pričest. Misno slavlje je predvodio mons. Valentin Pozaić, pomoćni biskup zagrebački u miru uz koncelebraciju župnika vlč. Marijana Culjaka, domaćeg sina svećenika vlč. Blaža Bartola i dvojicu đakona gosp. Ratka Podvorca trajnog đakona i gosp. Alena Vrbeka, nedavno zaređenog đakona koji se priprema za svećeništvo iz susjedne župe Sveti Križ Začretje.

U homiliji mons. Pozaić napominje kako smo danas ovdje jer želimo biti blizu Isusa patnika, na poseban način našoj braći i sestrama koji su pogođeni raznim bolestima i patnjama. Činimo to iz ljubavi prema njima jer u njima prepoznajemo samoga Isusa. Danas kroz naše molitve obnavljamo našu svijest i vjeru življenja prema Isusovom zahtjevu i obećanju: Oboljeh i pohodiste me…. Zaista, kažem vam, što god učinite jednomu od ove moje moje najmanje braće, meni učiniste! (Mt 25, 34, 36.40)

Važan je dan i za sve one koji se osjećaju zdravima, a kraj sebe imaju stare, bolesne i nemoćne koje ne zanemaruju jer se upravo u tome pokazuje naša ljubav prema bližnjima.

U mjesecu smo listopadu, Marijinom mjesecu kad svakog dana s krunicom u ruci molimo i zazivamo: Marijo, zdravlje bolesnih, moli za nas. Vrijeme molitve krunice je najbolje iskorišteno vrijeme..  Ona je molitva našega života! Ona je molitva za svakoga, u svako vrijeme i na svakome mjestu!

 

Danas se posebno molimo, trudimo se i želimo biti dobar i plemenit vinograd Božji: koji će uroditi željenim plodovima poštivanja i zajedništva u našim obiteljima, ovdje u Zaboku, diljem Lijepe naše Domovine, u Crkvi Božjoj i po cijelome svijetu. – zaključuje homiliju mons. Pozaić.

Nakon mise upriličeno je prigodno druženje uz kolače i sokove zahvaljujući angažmanu te nesebičnoj ljubavi medicinskog osoblja svi nazočni su si mogli izmjeriti krvi tlak i razinu šećera u krvi.

Misno slavlje pjevanjem su uveličali združeni župni zbor i zbor mladih. U svim tim događanjima svojim angažmanom (pečenjem kolača, donošenjem sokova i vina i sl.) iznova su se istaknuli članovi župnoga Caritasa kao i članovi pastoralnog i ekonomskog vijeća.

Darko Fiket, župni medijski suradnik Tiskovnog ureda