Hodočašće u Mariazell

Dva autobusa naših hodočasnika, predvođenih župnikom Marijanom Culjakom i župnim suradnicima Darkom Fiketom i Markom Bilićem, u jutarnjim su satima krenuli iz Zaboka na hodočašće.

Mariazell malo hodočasničko mjesto u austrijskoj pokrajini Štrajerskoj sa samo 2000 stanovnika, najpoznatije je svetište Blažene  Djevice Marije u Srednjoj Europi te duhovno i vjersko središte katoličkih naroda podunavske regije. Godišnje ga posjeti više od milijun i pol hodočasnika. Mjestašcem dominira fascinantna barokna bazilika.U području oko Mariazella bio je samostan sv. Lamberta iz 1103. Naselje je osnovano 1157., a njegovo postojanje je dokumentirano 1243. godine. Oltar Blažene Djevice Marije posvećen je 1256. godine.U četrnaestom stoljeću, velika gotička crkva već je postojala u tom području, ali je bila uništena u požaru. Od 1644. do 1683. godine, obnovljena je u baroknom stilu pod utjecajem arhitekta DomenicaSciassija. Od dvanaest bočnih kapela svaka ima barokni oltar. Orgulje je napravio Johann Peter Alexander Wagner (1740).

mariazell-1

Godine 1907. crkva je uzdignuta na rang manje bazilike. Obnova bazilike počela je 1992. godine, dovršena je 2007. godine, kada je baziliku posjetio papa Benedikt XVI. U središtu bazilike dominira od lipova drveta izrezbaren kip  Blažene Djevice Marije.

To je razlog da smo u Marijinu mjesecu hodočastili u veliko austrijsko svetište, u subotu 15. listopada 2016. Po dolasku u sca  kalvarijskog  brežuljka  nalazi se iznad grada s koje puca predivan pogled na baziliku i mjesto.

mariazell-2

Svečanom procesijom i ulaskom u baziliku započela je sveta misa koju je predvodio naš župnik. Na početku svete mise dočekao nas je i pozdravio sakristan Francisko Pavljuk, Hrvat iz Bosne i Hercegovine.

mariazell-3

mariazell-4

mariazell-5

mariazell-6

Nakon svete mise imali smo slobodno vrijeme za razgled grada, ručak i osobnu molitvu.

Hodočasnički dan Majci Mariji doista bijaše plodonosna duhovna obnova svim hodočasnicima i prekrasan dan za sjećanje.

Marko Bilić. župni pastoralni suradnik