Kardinal Bozanić obratio se javnosti i izrazio ljudsku, kršćansku i biskupsku blizinu svima koji trpe

Nakon potresa koji je u nedjelju 22. ožujka pogodio Zagreb i okolicu, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u ponedjeljak 23. ožujka uputio je vjernicima i građanima Hrvatske riječi ohrabrenja izrazivši ljudsku, kršćansku i biskupsku blizinu svima koji trpe.

Na početku obraćanja vjernicima putem Hrvatskog katoličkog radija (HKR)  i Hrvatske radiotelevizije (HRT), kardinal Josip Bozanić iskazao je zajedništvo i blizinu sa svima koji su ovih dana pogođeni potresom i opasnošću od zaraze koronavirusom kazavši kako smo svi pred jednim izazovom. “Izražavam ljudsku, kršćansku i biskupsku blizinu svima koji trpe. Osobito ovog trenutka mislim na srednjoškolku koja je najviše strada, molim za nju i izražavam blizinu njezinim roditeljima. Zahvaljujem Bogu da ovaj potres nije donio ljudskih žrtava. Bog nas je od toga sačuvao. Ovo je izazov i znak za sve nas, ali i poziv na solidarnost, zajedništvo i blizinu. I ja sam jedan od onih koji ovih dana nisu u svojoj kući ili stanu. Nisam mogao ostati u Nadbiskupskom dvoru jer je oštećen. Ali, živimo zajedništvo.”

“Bio sam na nogama kad se dogodio potres, molio sam Boga”, otkrio je kardinal Bozanić. Uz Zagrebačku katedralu u potresu je teško oštećen i Nadbiskupijski dvor te je, kako je rekao Uzoriti, u prilično lošem stanju. “Statika je loša. Trebamo prvo čuti mišljenje stručnjaka prije svake druge odluke.”

Govoreći o oštećenjima na katedrali kardinal je rekao, kako se čini, da katedrala nema velikih unutarnjih oštećenja. “Najviše je stradao južni toranj. Nije samo otpao križ, nego se i desetak metara ispod sve slomilo i razbilo. Križ još nismo našli. Ne znamo je li ispod kamenja ili u krovu Nadbiskupskog dvora. Puno je kamenja i puno je materijala oko katedrale.”

Pitanje sanacije tek slijedi, kazao je kardinal Bozanić istaknuvši kako je danas najvažnije govoriti o ljudima. “Želim suosjećati sa svima koji dijele istu sudbinu. Moramo misliti prvenstveno na obitelji koje su ostale bez stana, bez kuće. Ima i oštećenih crkava i župnih kuća u Zagrebu i izvan Zagreba. Čuo sam se sa župnicima. Svi trebamo pokazati solidarnost. Čovjek je na prvom mjestu. Treba pomoći najprije najpotrebnijem. Doći će na red i ostalo.”

Poruka podrške vjernicima i građanima Hrvatske

Kardinal Bozanić pozvao je sve vjernike na molitvu. “Želim istaknuti da nas Bog sve jako ljubi. I u ovome trebamo vidjeti znak Božje blizine. Situacija s koronavirusom je izazov. Moramo biti ozbiljni i poštivati propise i tako pomoći jedni drugima. Budimo više solidarni, bliži jedni drugima. Čovjek svoju veličinu pokazuje kad se susretne s izazovom.” Svaki dan svećenici slave euharistiju i narod je pozvan biti duhovno povezan sa svećenicima, poručuje Uzoriti.

“Jučer sam razmišljao, što bi bilo da biskupi nisu dali odredbu protekli tjedan. Tog jutra, u nedjelju, u šest sati se otvaraju crkve, u njima bi bio narod. U bazilici Srca Isusova pao je strop. Koliko bi tu bilo mrtvih ljudi? Tako da nas je Bog sačuvao i na drugi način. S druge strane, Isusova prisutnost je trajno među nama u euharistiji.  Želio bih istaknuti još jednu znakovitost. Mi smo u programu za Susret hrvatske katoličke mladeži odredili dvije crkve koje čuvaju dva blaženika – bl. Alojzija Stepinca i bl. Ivana Merza, da će to biti crkve za sabranost, razmišljanje, hodočašće, ispovijed. I upravo su te dvije crkve – katedrala i bazilika Srca Isusova na neki način sada postali znakovi i u ovome. Sigurno da s Nebesa imamo zagovor i bl. Stepinca i bl. Merza za sve nas, posebice za katoličku mladež. Morat ćemo razmišljati o odgodi Susreta hrvatske katoličke mladeži, ali priprema koja je počela treba biti posebno opečaćena bl. Stepincem i bl. Merzom.”

Kardinal Bozanić jučer je misu slavio u Bogosloviji u kojoj je privremeno smješten. “Slavio sam misu zahvalnicu što je nakon jučerašnjeg potresa Bog sačuvao živote. Čovjek je najvažniji, ljudski život je najvažniji. Mi ne znamo što je sve u naumu Božjem i kojim nas putevima i znakovima vodi. U srijedu je Blagovijest i Papa nas poziva da budemo posebno povezani s Marijom koja nam je donijela Isusa i da zaufano molimo pomoć za sve bolesne i za zaustavljanje prijetnje koronavirusa, a mi u Zagrebu trebamo moliti i za sve stradale u potresu.”
Foto: Petar Belina/IKA