Kardinal Bozanić pozvao vjernike na inicijativu pape Franje za prestanak pandemije

Predvodeći euharistijsko slavlje Pete vazmene nedjelje, u nedjelju 10. svibnja 2020., zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić pozvao je vjernike neka se priključe inicijativi međureligijskoga Dana molitve, posta i dobrih djela u četvrtak 14. svibnja. Naime, u ovoj prigodi i vremenu kada je svijet u velikome iskušenju usred pandemije koronavirusa, papa Franjo pozvao je sve vjernike katolike da se s vjernicima drugih religija ujedine u molitvi za prestanak pandemije.– Priključimo se toj sveopćoj molitvi na koju nas poziva papa Franjo. – poručio je vjernicima kardinal Bozanić, istaknuvši kako je trenutna stvarnost pandemije jedno posebno iskušenje i izazov za čovjeka i vjernika. – S jedne strane ova zaraza koja je zahvatila Europu i svijet poručuje kako nije sve u čovjekovoj moći jer čovjek ne može sve sam jer je sam ograničen. S druge strane, poziva nas da se, i kao vjernici ne ponašamo oholo jer je i Isusu od samoga početka svoga života održavao i poštivao redovite propise sve do svoje smrti na križu. – upozorio je kardinal Bozanić, apostrofirajući kako su još Marija i Josip, prije Isusova rođenja, išli u Betlehem na popis stanovništva.

– Ne može čovjek reći da vjeruje u Boga pa ga nije briga za izazov zaraze, kao da se nekim ritualizmom ili vjerničkim fanatizmom može sve pokriti. Čovjek, s jedne strane, mora priznati da je ograničen te da o Bogu ovisi, ali isto tako, s druge strane, mora biti toliko ponizan da prihvati put koji mu je pokazao Isus Krist. On se utjelovio, postao čovjek i pokazao nam da kao ljudi trebamo poštivati svoje ljudske ograničenosti. (…) Mi smo vjernici, vjerujemo u Boga, imamo puno pouzdanje u Njega i znamo da sve što Bog dozvoljava je za neko iskušenje u kojem moramo vidjeti Božji put i izlazak. Neka i ovo što živimo, osobito mi u Zagrebu koji smo doživjeli i potres, bude jedan izazov da se otvorimo Bogu, da se Njemu više predamo i da molimo da Bog sve okrene na Dobro. Jer na kraju On pobjeđuje. On koji je sama dobrota. – poručio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Na inicijativu Visokoga odbora za ljudsko bratstvo i poticaj pape Franje, upućen u nedjelju, 3. svibnja ove godine, Papinsko vijeće za međureligijski dijalog pozvalo je vjernike svih religija i ljude dobre volje da se 14. svibnja 2020. molitvom, postom i dobrim djelima duhovno sjedine te na taj način povjere Bogu naša nastojanja u obrani od zaraze koronavirusom. Tom prigodom nisu predviđene nikakve zajedničke javne manifestacije, nego će svaki vjernik nastojati sabrati se u vlastitoj nutrini, pred Bogom i savješću.

Navedenog dana, piše Papinsko vijeće za međureligijski dijalog, bit ćemo sjedinjeni u svijesti zajedničke vrijednosti molitve, posta i dobrih djela kao „svjedočanstva veličine vjere u Boga koja ujedinjuje razjedinjena srca i uzdiže ljudski duh“, kako naglašava Deklaracija o ljudskom bratstvu za svjetski mir i zajednički suživot. Sadašnji trenutak „nije vrijeme ravnodušnosti, egoizama i podjela, jer cijeli svijet trpi i treba se sjediniti u sučeljavanju s pandemijom“, podsjeća papa Franjo (Poruka Urbi et Orbi na Uskrs, 12. travnja 2020.).
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije