Kardinal Bozanić predvodio misu zadušnicu i sprovodni ispraćaj preminulog vlč. Darka Horvata, župnika u Ivancu Bistranskom

U četvrtak 3. studenog u župnoj crkvi BDM Pomoćnice u Ivancu Bistranskom, Kardinal Josip Bozanić predvodio je svetu misu zadušnicu i obred ispraćaja pokojnog svećenika Darka Horvata, župnika u Ivancu Bistranskom.

Na misi zadušnici okupilo se mnoštvo ljudi, naročito župljana župe BDM Pomoćnice, ali i drugih vjernika koji su u svojem životu po djelovanju vlč. Horvata susreli Božje milosrđe. Župnik Horvat je stigao pred lice Božje, rekao je u homiliji Kardinal Bozanić, a smisao vjerničkog okupljanja je molitva za njegovu vječnu dušu koja se priprema za susret s Gospodinom. “Tu smo da zahvalimo Bogu za svećeničku službu koju je vršio u ovoj župi. Tu smo kao ljudi, vjernici i župljani ove župe, jer znamo da župa ne može djelovati bez svećenika koji nas redovito okuplja, poglavito na svetoj euharistiji”, rekao je Nadbiskup.

Vlč. Darko Horvat  - misa zadušnica

Kardinal Bozanić naglasio je da se Božji poziv upućen vlč. Darku Horvatu da naviješta Evanđelje kao svećenik zrcali u povezanosti koju se župljani u Ivancu Bistranskom izgradili sa svojim pokojnim župnikom. “Bog je poslao vašeg župnika ovdje da vam služi. Po Božjem pozivu vi ste imali svećenika”, rekao je Nadbiskup.

Vlč. Darko Horvat  - misa zadušnica

Žalovanje zbog iznenadnog rastanka od vlč. Horvata, rekao je Kardinal Bozanić, trenutak je koji poziva vjernike da još jače učvrste svoju pripadnost Crkvi. Nadbiskup je pozvao vjernike na molitvu Gospodinu da pozove one koji će ga slijediti na putu svećeništva. Na kraju homilije Kardinal Bozanić izrazio je sućut majci vlč. Horvata i obitelji.

U ime svećenika Zaprešićkog dekanata od vlč. Horvata oprostio se dekan preč. Ivan Frkonja, župnik župe Sv. Petra Apostola u Zaprešiću. “Ovo je trenutak da zahvalimo Darku za svako dobro djelo kojem nas je Bog preko njega pojedinačno i kao zajednicu podario. Da zahvalimo Bogu za vjerno i predano svećeničko služenje na dobrobit vjernika kojima je bio poslan”.

Vlč. Darko Horvat  - misa zadušnica

Naročito dirljiv bio je oproštajni govor Duška Gavrana, koji je u ime župljana Ivanca Bistranskog i Jablanoveca, zahvalio Gospodinu na predanom svećeničkom služenju vlč. Horvata. “Nesebično se zalagao za interese naše župe. Bio je prije svega dobar čovjek. Prenosio je svoju duboku vjeru na sve nas, nadasve propovijedanjem. Tu smo danas da kažemo da njegova djela nisu mala i da mu kažemo veliko hvala”, rekao je predstavnik župljana g. Gavran.

Vlč. Darko Horvat  - misa zadušnica