Misa Zahvalnica 2017

“Molim, hvala i oprosti”

U župi svete Jelene Križarice, misu zahvalnicu za dar kruha i plodove zemlje predvodio je upravitelj župe vlč. Marijan Culjak. Na toj misi prisustvovali su brojni vjernici te svojom molitvom zahvalili Gospodinu na svim darovima koje kroz cijelu godinu dobivaju.

Vlč. Culjak je u homiliji istaknuo važnost zahvaljivanja. Ne zahvaljujemo Bogu samo na materijalnim dobrima, već i na duhovnim darima koje nam dariva svakodnevno.

Bog nas svakodnevno obasipa dobročinstvima i danju i noću, daje nam svaku zraku sunca, svaku kap kiše koju natapa zemlju i oplođuje. Na svem bogatstvu svih tih darova moramo biti Bogu zahvalni svakoga dana ne samo danas na nedjelju zahvalnicu. Podsjetio nas je i kako je važno biti spreman darivati, biti dobrostiv, biti milosrdan prema drugima i imati razumijevanja za njih.

Svakidašnji život donosi često situacije koje se ne mogu predvidjeti savjetima za dobro ponašanje, ali kad bi se ljudi barem donekle držali općih pravila dobrog ponašanja – međusobni život bio bi mnogo ugodniji. Molim, hvala, oprosti – tri su čarobne riječi koje treba naučiti. Te riječi, uz ljubazan smiješak, nisu izraz poniznosti, nego uljudno izražena želja ili zahvalnost.

Darove na oltar uz prigodne tekstove prinijeli su osnovnoškolci, prinoseći na dar: kruh, vino, žito, voće i povrće,  grožđe, cvijeće, zemlju i ostale plodove.

Brojni plodovi položeni ispred oltara ukrasili su i svetište crkve. Čitavo slavlje proteklo je u duhu zajedništva, zahvalnosti i radosti. Na kraju slavlja sve završilo pjesmom zahvale TEBE BOGA HVALIMO.

Današnja nedjelja je dan molitve za misije i misionare. Crkva Kristova je od Boga poslana i zadužena kako bi svim ljudima naviještala spasenje i otkupljenje. Poslana je biti – univerzalni sakrament spasenja. Temelj tom naviještanju je njezina zahvalnost prema Bogu koji je oživljuje svojim duhom i ljubav prema ljudima.   U današnju solidarnost s potrebama misija uključio se župnik donirajući svoje radove od školjaka koje su si župljani mogli uzeti uz dobrovoljni prilog a u tu akciju se uključila i udruga sv. Marta Zabok.

Svima koji su pridonijeli današnjoj proslavi, te svima koji su bili na misi zahvalio je i domaći župnik Marijan te sve pozvao na kratko druženje na trgu uz kolače i sokove.

Darko Fiket, župni suradnik i suradnik Tiskovnog ureda Zagrebačke Nadbiskupije