Župnici sjemeništaraca svjedoče svoj duhovni poziv

Nova školska i vjeronaučna godina u sjemenišnoj zajednici na Šalati iznjedrila je jedan novi projekt pod nazivom „Župnici sjemeništaraca svjedoče svoj duhovni poziv“.

Svakoga mjeseca odgojitelji sjemeništaraca pozivaju jednog župnika čiji kandidat je sjemeništarac te on svjedoči o svom duhovnom pozivu, boravku u sjemeništu i bogosloviji te kako i na koji način živi svoje svećeništvo u svakodnevici.

U ponedjeljak, 16. listopada, u Sjemeništu je gostovao župnik koji je, na neki način, otvorio ovaj projekt, vlč. Duje Kurtović, župnik Župe sv. Franje Ksaverskog u Karlovcu – Švarči.

Vlč. Duje je u razdoblju od 1991. do 1995. bio sjemeništarac, a za svećenika Zagrebačke nadbiskupije zaređen je 2003. godine. Od 2015. imenovan je župnikom u župi Karlovac – Švarča te je ponosni duhovni pratilac sjemeništarca maturanta Kristijana Grabovca.
               
Misno slavlje započelo je u 18.30 sati u sjemenišnoj kapeli Navještenja BDM, a u koncelebraciji vlč. Kurtoviću bili su rektor sjemeništa, preč. Matija Pavlaković te vlč. Mato Malekinušić, prefekt I. i II. razreda.
               
Na početku slavlja rektor Sjemeništa zaželio je dobrodošlicu vlč. Duji i izrazio zahvalnost što je, uspkros mnogih župničkih obveza, pronašao vremena da pohodi sjemenišnu zajednicu. Također je istaknuo kako je simbolika održavanja ove svete mise i u tome što je vlč. Kurtović rodom iz župe Navještenja BDM u Velikoj Gorici, a sada, u istoimenoj sjemenišnoj kapeli, otvara upravo on ovaj novi projekt sjemenišne zajednice.


               
U svojoj homiliji vlč. Duje pokušao je povezati evanđelje dana (Lk 11, 29 – 32) sa svojim duhovnim pozivom koje je započelo u Velikoj Gorici, a nastavilo se u sjemeništu i bogosloviji. Posebno je potaknuo sjemeništarce na aktivno sudjelovanje u svetoj misi koja treba biti središte dana, a ne samo usputna točka dnevnoga reda.

Naglasio je i važnost osobne molitve, zajedničkoga druženja te maksimalnog korištenja danog vremena za što bolju osobnu izgradnju, jer propušteno vrijeme nikada se više neće vratiti niti će se moći nadoknaditi.

Pokušao je oduševiti sjemeništarce za sudjelovanje na Planinarskim križnim putevima te razvijanju osobne duhovnosti kroz upoznavanje svetaca 20. stoljeća.

Svoju propovijed završio je mislima svete Terezije: „Unatoč svojoj malenosti, ja mogu težiti svetosti. Ja se ne mogu učiniti velikom, to je nemoguće, ali hoću tražiti način da idem u nebo malim pravim putem, kratkim i posve novim. A čitala sam: Ako je tko posve malen, neka dođe k meni.“

Na koncu misnoga slavlja prečasni rektor zahvalio je vlč. Kurtoviću na spremnosti i odazivu uručivši mu prigodni poklon te mu preporučio čitavu sjemenišnu zajednicu u molitvu kako bi u budućnosti povjereni mladići ostvarili se kao dobri ljudi i kršćani, a ako je volja Božja i sveti svećenici.


               
Ljepoti misnoga slavlja pridonijeli su sjemeništarci svojim ministriranjem i pjevanjem uz orguljsku pratnju sjemeništarca maturanta, Vedrana Jakića.
               
Po završetku misnoga slavlja nastavilo se druženje odgojitelja, sjemeništaraca i gostujućeg župnika u sjemenišnoj blagovaonici, a novi susret ovakvog tipa zakazan je za 20. studenoga.

Smisao ovoga projekta je da sjemeništarci vide kako Bog uvijek poziva nove radnike u svoju žetvu te kako su mnogi već prevalili put i radosno rade na njivi Gospodnjoj.

Također, ovo je i prilika da sjemeništarci dobe novi poticaj za vrednovanje svoga duhovnog poziva te radost za njegovo življenje u budućnosti, a i bolje upoznaju župnike svojih kolega sjemeništaraca. (MP)