„Holywin“ (svetost pobjeđuje) bdjenje u našoj župi

U župama Krapinskog dekanata po tradiciji treći puta organizira se bdijenje mladih uoči svetkovine Svih Svetih i program „Holywin“ (svetost pobjeđuje) u utorak, 31. listopada 2017. s početkom u 19 sati u župnoj crkvi svete Jelene Križarice u Zaboku. Do sada se ovo bdjenje organiziralo u župi sv. Nikole biskupa u Krapini i Uzvišenja svetoga Križa u Svetom Križu Začretju.

Sve započinje svetom Misom koju predslavi vlč. Josip Čulig, župnik u Velikom Trgovišću, a nastavlja se scenskim prikazom života sv.Josipa kojeg su osmislili mladi župe Zabok, a završava Klanjanjem pred Presevetim.

 

 

Cilj Holywin-a je obnoviti običaj okupljanja na molitvu i bdijenje uoči velikih svetkovina. Holywinom se želi mlade pozvati na radosno zajedništvo i molitvu, i kroz duhovni program pokazati im da su oni pozvani na svetost. Sveci su također bili obični ljudi, ponekad slabi i grešni ali strpljivi, ponizni i ustrajni u ljubavi i svjedočenju vjere. Ovim bdjenjem Crkva se pridružila inicijativi na koju je Vatikan pozvao katolike diljem svijeta – bojkotu Noći vještica, Halloweenu, koji je zadnjih nekoliko godina kao uvozni marketinški blagdan iz Amerike preplavio škole, vrtiće i kafiće.

Noć vještica okarakterizirana je kao opasni antikršćanski praznik, proslava straha i smrti. Dubljenje bundeva, maskiranje i razne vrste zabava u ovoj noći vidljiv su znak da se Halloween sve više širi i u našim krajevima. Naziv Holywinn (svetost pobjeđuje) – to je poziv svim kršćanima, osobito mladima, da te noći budu posvećeni onome što je njihovo, a to je bdijenje u zajedništvu sa svetima.