Najava promocije nove župnikove zbirke „Jadranska svitanja“

U zabočkoj Osnovnoj školi „Ksavera Šandora Đjalskog“ u četvrtak 09. studenoga 2017. godine s početkom u 18.00 sati održati će se promocija pete knjige zabočkog župnika Marijana Culjaka pod nazivom „Jadranska svitanja“ O knjizi će govoriti monsinjor Valentin Pozaić, biskup u miru, monsinjor Ivan Miklenić, prečasni Silvio Milin dekan Senjskog dekanata te dr. Ivica Balagović te sam autor vlč. Marijan Culjak. U glazbenom programu sudjelovati će zbor mladih župe svete Jelene Križarice.

 Nakon zbirki pjesama „Pjesmom za dušu“, „Susret s prijateljem“ , „Poziv na drugu obalu“ i „Razgovor s prahom i pepelom“, zabočki župnik Marijan Culjak priredio je novu jedinstvenu knjigu koja je objavljena u izdanju „Glasa Koncila“. Ova peta zbirka naslovljena „JADRANSKA SVITANJA“ nastala je upravo u takvim jutarnjim blagoslovima duha i tijela. Svatko je od nas barem ponekad doživio sličan trenutak, bilo na moru bilo na kopnu, ali često opterećen užurbanostima i obvezama dana nije imao dovoljno vremena da se slika ljepote ureže u pamćenje. Ova knjižica, zbir je takvih trenutaka, meditacija, razgovora, razmišljanja, sjećanja, događanja … Časovi zabilježeni stihom ili prozom ostaju trajni, daju mogućnost ponovnog i ponovnog vraćanja u neko drugo vrijeme, na neko drugo mjesto, što ne znači bijeg od sebe, nego upravo poniranje u svoje dubine gdje još uvijek živi dijete u nama. Sve što nam je sveto: Bog, Marija, prijatelji, rodbina, ljubav … bujaju u mislima kolopletom osjećaja blizine i prožetosti nama samima.

 O AUTORU

Marijan Culjak rođen je 3. kolovoza 1954. godine, u Mihovljanu, gdje je završio osnovnu školu. Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju završio je u Zagrebu 1973. Diplomirao je teologiju na Katoličkome bogoslovnom fakultetu 1980. Nakon mlade mise kratko vrijeme bio je kapelan u Orehovici, nešto duže u Zajezdi, a zatim trinaest godina župnik u Tomašici. Od 1997. župnik je u Zaboku, a obnašao je i dužnost dekana Krapinskoga dekanata.

 Umjetničkim se stvaralaštvom bavi već niz godina. Prvu samostalnu izložbu likovnih radova od školjaka imao je 2005. u zabočkoj Gradskoj knjižnici, nakon čega ih slijedi još nekoliko. Samozatajan je lirik i autor brojnih pjesama. Aktivan je društveni djelatnik, član brojnih udruga i društava. Posebno je istaknut njegov angažman u Udruzi za borbu protiv raka „Zlatno srce“, Dobrovoljnomu vatrogasnom društvu Zabok, Matici hrvatskoj – Ogranku Zabok te Hrvatskoj udruzi „Muži zagorskog srca“. Za svoje dosadašnje djelovanje dobio je brojne nagrade i priznanja, među kojima i Povelju Grada Zaboka.

Darko Fiket, župni suradnik i suradnik Tiskovnog ureda Zagrebačke Nadbiskupije