Održan 2. Dekanatski korizmeni križni put

Križni put je jedna od osnovnih pobožnosti korizmene priprave.

U subotu, 07. ožujka organiziran je veliki drugi križni put Krapinskog dekanata te 19. krapinski izviđački Križni put.

Brojni izviđači, mladi, krizmanici, djeca ali i vjernici koji su se odazvali pozivu svojih župnika i okupili se u svojim župnim crkvama te se zatim zaputili uz molitvu, pjesmu i razmatranje prema postajama Križnih puteva koja su dočarale svakom sudioniku istinsku muku penjanja na Golgotu. Između postaja hodočasnici su molili krunicu i pjevali korizmene napjeve.

Svi zajedno ujedinjeni susreli su se na završnoj postaji u župi Uzvišenja Svetoga Križa gdje je uslijedila sv. Misa koji je uz svećenike iz Dekanata predslavio mr. Josip Horvat, mlađi, rodom iz župe sv. Mihaela arkanđela iz Mihovljana. Okupilo se oko 350 hodočasnika, iz svih župa našeg Dekanata.

Jaka je simbolika upravo vašeg okupljanja i završetka ovog križnoga puta upravo u ovoj crkvi – istaknuo je mr. Horvat. Ovdje smo došli da čujemo utjelovljenu Riječ Božju a njezinu vjerodostojnost možemo vidjeti u Kristovom križu.  Stvoreni smo da živimo puninu života utemeljenu na križu koji je izvor našeg života. Stojimo ovdje pred tim izvorom i molimo za dar milosti otvorenog i poniznog srca. Ove korizme, ali i čitavog našeg zemaljskog života odlučimo da mijenjamo sebe, da budemo oni koji će izgrađivati boljitak za svakog čovjeka,  a zatim molimo milosrdnog Oca da nam oprosti sve ljudske pogreške

koje imamo. Kada to shvatimo i priznamo dolazi do promjene naših života i do potoka milosti Gospodnje. Zahvalimo stoga ovdje prije svega za svoje živote, za dar Božje ljubavi prema svakom čovjeku, za svako istinsko pokajanje i odlučnost da postanemo bolji prema svakom čovjeku kojeg susrećemo u našim životima – zaključuje homiliju mr. Horvat.

Na kraju misnoga slavlja svoju zahvalu je izrekao dekan preč. Vladimir Drnetić zahvaljujući svim  župnicima koji su prepoznali značaj ovog Križnog puta za sve vjernike, posebno mlade koji se u ovom razdoblju pripremaju za Uskrs ali i Sakramenat Svete Potvrde.

U ime svećenika riječ zahvale uputio je vlč. Luka Slijepčević prije svega svima koji su se odvažili danas na hod za Kristovim križem. Osobito želimo danas zahvaliti preč. Vladimiru koji je prije svega vedar i vrijedan svećenik koji je uvijek spreman pomoći nama svećenicima ali i svakom čovjeku. Svaka dobra inicijativa, što je sigurno i ova današnja, raduje nas svećenike ali i sve vjernike. 

Velika zahvala svima onima koji su u Pastoralnom centru župe Sveti Križ Začretje za sve vjernike hodočasnike pripremili hranu i piće za okrjepu nakon hoda.

Tekst: Darko Fiket, župni medijski suradnik Tiskovnog ureda