Održan 28. Božić u Ciboni

Tradicionalni, 28. „Božić u Ciboni” održan je u ponedjeljak 26. prosinca u dvorani KC Dražen Petrović u Zagrebu.

Ovogodišnji koncert bio je u znaku 800. obljetnice Reda propovjednika – dominikanaca. Stoga se tijekom koncerta čitala prigodna, božićna poezija poznatog hrvatskog pjesnika i dominikanca Rajmunda Kuparea, a jednu nizozemsku božićnu pjesmu u vlastitom prijevodu na hrvatski pročitao je i njemački dominikanac, veliki prijatelj hrvatskoga naroda fr. Diethard Zils. Fr. Anto Gavrić i dr. Tanja Baran publici su predstavili niz zanimljivosti iz bogate povijesti Reda, a predstavljena je i „Božićna priča” u kojoj su među glavnim likovima Dominik i Ozana u izvođenju Dramske družine OZANA KUD-a Braća Radić iz Visokog u Varaždinskoj biskupiji.

Na koncertu su izvođene tradicionalne božićne pjesme, od kojih poneke u modernoj obradi, a predstavljene su i četiri praizvedbe.

U programu su sudjelovali Josipa Lončar, Petra Pia Kartelo, Zoran Tomaić, s. Josipa Otahal, fr. Ante Kazoti, Đani Maršan, Lela Kaplowitz, Mateo Pilat, Danijela Pintarić, Boris Ćiro Gašparac, Antonela Doko, Damir Kedžo, Dino i Karla Miklaužić, Lidija Horvat i Antonia Dunjko, Renata Sabljak, Ervin Baučić, Jana Pogrmilović i Filip Filipović, potom Klapa Ošjak, Vela Luka, Gazde, Zvjezdice, Dominikanski bogoslovi, Cantus ante omnia. Izvođenje pjesama pratili su i Mješoviti zbor Panis angelicus, Akademski zbor Concordia discors, Zbor mladih Zagrebačke nadbiskupije, Pjevački zbor Gimnazije Sesvete, Mješoviti zbor Nadbiskupske klasične gimnazije, Djevojački zbor Ženske opće gimnazije, Zbor sestara milosrdnica te dječji zborovi Kažotići, Zagrebački anđeli, Dječji operni zbor i Kikići. Pjesme su izvedene uz pratnju Orkestra kazališta Komedija i Jazz orkestra HRT-a pod ravnanjem Zdravka Šljivca, a program je vodila Lejdi Oreb.

U publici su bili zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, generalni tajnik HBK mons. Enco Rodinis, predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica fra Jure Šarčević, OFMCap., kao i provincijal Hrvatske dominikanske provincije dr. fr. Slavko Slišković te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

U svom obraćanju kardinal Bozanić zahvalio je organizatorima i izvođačima za ovaj događaj koji postaje i nacionalni, zahvaljujući izravnom prijenosu.

Ovih smo se dana, a i još ćemo se okupljati oko jaslica. Dolazimo rado k jaslicama, i tu stanemo, jer On je onaj koji je u središtu jaslica, koji nas i okuplja. Isus novorođeno dijete šuti, ali nas okuplja. I večeras je i on ovdje među nama. Svi se oko Njega okupljamo, jer osjećamo da je on za nas. On se rodio i došao na zemlju za svakoga od nas, i niti jedan čovjek se ne isključuje iz njegove ljubavi, jer on je za sve. On sve ljubi i on sve čeka. Negdje u dubini svoga srca svatko ga nalazi, jer on sve nas čeka, nikoga ne isključuje. Zato svima sretan Božić i Božićem blagoslovljena 2017. godina, poručio je kardinal Bozanić.

Gradonačelnik Milan Bandić Milan Bandić je istaknuo, kako bi Zagrebački Božić bio bi siromašniji bez „Božića u Ciboni”. „To je zrcalo našeg identiteta, tradicije, pobožnosti i ljubavi. Zato čuvajmo naše običaje u vremenu globalizacije i komercijalizacije kako bismo ih s ponosom mogli prenijeti i na pokoljenja koja dolaze iza nas. Čuvajmo naše obitelji koje su temelj zdravoga hrvatskoga društva, omogućimo roditeljima poticajnim mjerama da što duže ostanu uz svoju djecu, skrbeći i odgajajući ih u svome domu. Pokažimo da nam je uistinu stalo do onih bez kojih naša Hrvatska nema smisla ni budućnost”, rekao je.

Gradonačelnik je podsjetio kako su u ovom blagdanskom vremenu svi pozvani na zajedništvo, otvorenost, radost i pomaganje kako „nitko među nama ne bi ostao sam i usamljen”. Rekao je i kako je iza nas Godina milosrđa, a započela je Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije „koja poziva da budemo zajedno na putu rasta u vjeri”. „To su povijesni događaji koji nam pokazuju kako živimo u posebnom i privilegiranom vremenu, vremenu milosti. To je dokaz da naša Crkva korača uz svoj narod, i nastoji odgovoriti duhu vremena. Na tom putu neka nam uzor i oslonac bude bl. kardinal Alojzije Stepinac koji već desetljećima osvjetljava hrvatski puk”, rekao je Bandić.

Koncert se održao pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, u suradnji sa Zagrebačkom nadbiskupijom, Košarkaškim klubom Cibona, Ustanovom za upravljanje sportskim objektima, Centrom za kulturu i informacije Maksimir te Hrvatskom radiotelevizijom. (IKA; Foto: mojzagreb.info)