Održano 21. tradicionalno hodočašće hrvatskih vatrogasaca Majci Božjoj Bistričkoj

Foto: Hrvatska vatrogasna zajednica

Zagreb (IKA) 31.05.2020. / 21:56

U Svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici u nedjelju 31. svibnja održano je 21. tradicionalno hodočašće hrvatskih vatrogasaca. Na hodočašću je sudjelovalo oko 800 vatrogasaca iz svih dijelova Hrvatske, a predvodio ih je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.


Inače, tradicionalno hodočašće vatrogasaca u Mariju Bistricu trebalo se održati početkom svibnja kako bi obilježili blagdan svoga zaštitnika sv. Florijana, no zbog restriktivnih mjera uslijed epidemije koronavirusa hodočašće se odgodilo.

Misno slavlje predvodio je prečasni Toni Štefan, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj, kazavši kako su vatrogasci heroji koji svakodnevno idu u nepoznato, spašavajući nepoznate i zato trebaju biti primjer drugima.
“Vatrogasci pričaju jezik ljubavi i zajedništva, a njega svi razumiju”, zaključio je prečasni Toni Štefan u svojoj propovijedi.


Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković zahvalio je vatrogascima na svemu što svakodnevno rade te podsjetio kako su vatrogasci u potresu i pandemiji dali velik doprinos u spašavanju. Ujedno je najavio i kako će se potruditi da se i vatrogastvo uključi u vojni i policijski ordinarijat.

“Brojni su svećenici ujedno članovi DVD-ova i nastojat ću u skorije vrijeme organizirati zajednički sastanak sa svima njima”, kazao je zapovjednik Tucaković. Podsjetio je na brojne intervencije koje su iza vatrogasca, ali i na činjenicu da požarna sezona tek predstoji, ali kako vjeruje da su vatrogasci kao uvijek spremni, uz pomoć svojeg zaštitnika svetoga Florijana.


Vatrogascima se na hodočašću u najvećem hrvatskom marijanskom svetištu, među ostalim, pridružio i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, te predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ) Ante Sanader.


“Velika je privilegija biti danas ovdje, vaš je poziv častan jer je vama briga za drugoga uvijek na prvome mjestu. Zato vam hvala u ime ove Vlade, predsjednika Andreja Plenkovića, a ja vam se zahvaljujem i u svoje vlastito ime na svemu što ste do sada napravili za vrijeme potresa i pandemije u kojoj je svakoga dana bilo oko 1500 vatrogasaca  angažirano u raznim aktivnostima”, kazao je ministar Božinović i podsjetio da je tijekom pandemije između 1.200 i 1.500 vatrogasaca svakodnevno bilo uključeno u aktivnosti stožera u svim županijama.

Podijeli članak