Pismo, zamolba i zahvala župnika za brigu župljana o vjerskim objetima u župi

Središte vjerskog i duhovnog života naše župe odvija se u crkvi svete Jelene Križarice. Sadašnja crkva građena je od 1782.g., a potpuno je završena i dobila današnji izgled 1878.g. Uz župnu crkvu na području župe postoje kapele po naseljima za povremeno okupljanje vjernika i slavljenje euharistije. Najstarija i najveća kapela u našoj župi je sv. Antun Padovanski u Grabrovcu, slijede zatim kapelica u Pavlovcu, Zabočkim bregima, Tisanić jarku, Repovcu, na Greblici, Jakuševcu i Grdencima.

Uz navedene objekte postoje i brojni križevi krajputaši i raspela. Briga o održavanju i obnovi svih tih objekata spada na same župljane i mještane određenih naselja. Župnik u ime župe potiče i koordinira obnovu i eventualne popravke. Troškovi financiranja takvih radova prvenstveno župne crkve i kapele svetoga Antuna, spadaju na sve župljane naše župe. Mjesne kapele i raspela dužni su obnavljati i uređivati sami mještani određenog naselja. Do sada, na što sam veoma ponosan i zahvalan, tako je i bilo.

Sada nam se pojavila posebna potreba za obnovom fasade župne crkve ali i izvanredna akcija prekrivanja krova koji je stradao u nevremenu u noći 17. srpnja ove godine. Za pomoć u tim akcijama očuvanja i spašavanja naše vjerske, kulturne i povijesne baštine obratili smo se za pomoć i županiji i gradu kao i raznim poduzećima na području našega grada od koji su se mnogi spremno i zdušno odazvali donacijama na čemu također izričem javnu zahvalu i priznanje u ime svih vas. No potrebna je daleko veća novčana pomoć od prikupljenih sredstava da bi se poslovi izveli kvalitetno i trajno.

Obraćam se, stoga, Vama dragi župljani i svi ljudi dobre volje, da prema svojim makar i skromnim mogućnostima potpomognete ove važne i hitne akcije. Svoj dar možete uručiti osobno svakoga dana na župnom uredu ili u crkvi ili uplatiti na račun Zagrebačke banke: HR9423600001101262764.

Bilo bi jako neodgovorno i nepošteno da radnici koji rade ne dobiju na vrijeme svoju zasluženu plaću. Na svakom pa i najmanjem daru toplo zahvaljujem i sve Vas stavljam pod zagovor i zaštitu svete Jelene Križarice i svetoga Josipa.

Vaš župnik Marijan Culjak