Proslavljen blagdan sv. Valentina i župno klanjanje u župi sv. Jelene Križarice u Zaboku

Kao jedno od mjesta gdje se posebno slavi sveti Valentin je župna crkva sv. Jelene Križarice u Zaboku u kojoj se nalazi oltar posvećen tom svecu.

Misna slavlja slavila su se u privremenom bogoslužnom prostoru zabočkog Dobrovoljnog vatrogasnog društva. Nakon jutarnjeg euharistijskog slavlja uslijedilo je Izlaganje Presvetog oltarskog sakramenta na čašćenje i adoraciju vjernicima tijekom dana za osobnu molitvu do blagoslova i pohrane prije sv. mise u 18:30 sati.

Na osobnu i zajedničku molitvu odazvali su se i učenici Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog na poticaj vjeroučitelja Danijela Cvetka.

U koncelebraciji večernje svete mise sudjelovao je trajni đakon Samson Štibohar koji je vjernicima uputio prigodne riječi homilije.

Danas se naša župa u ime čitave Nadbiskupije klanja se pred Presvetim Oltarskim Sakramentom moleći za sve naše potrebe, osobito za obnovu naše župne crkve i radnike, zatim za obnovu duha naše Domovine, za naše obitelji, za bolesnike i patnike, za progonjene i usamljene, za roditelje i djecu, za stare i one koji su na kraju svog životnog puta – istaknuo je na početku misnoga slavlja župnik Branko Risek.

U homiliji trajni đakon Samson Štibohar ističe kako danas svi zajedno molimo sv. Valentina da po njegovu zagovoru postanemo bolji ljudi, ljudi ljubavi. Molimo posebno za tjelesno zdravlje, no i za duhovno ozdravljenje kao snagu za sve životne nedaće i probleme koje nam život nanosi.

Zatim poziva vjernike da kroz ovo milosno vrijeme korizme nastoje mijenjati svoje ponašanje: zauzetijim nastojanjem u odbacivanju svih osobnih mana te u usmjeravanju za dobro, pomaganju drugima i za osjećaj prema ljudima u potrebi. Cijela Korizma je poseban uvod u vrhunac korizmenog vremena  – Sveto trodnevlje i na kraju u onu uskrsnu radost djece Božje! – zaključuje đakon Štibohar.

Domaći župnik Risek zahvalio je đakonu na upućenim riječima ohrabrenja i poticaja te svim vjernicima koji su bili prisutni na misnom slavlju.

Darko Fiket, župni medijski suradnik Tiskovnog ureda