Proslavljen blagdan Tijelova

Danas slavimo blagdan kruha, kruha koji je postao spas ovome svijet

Danas je u našoj župi svečano proslavljen blagdan Tijelova središnjim misnim slavljem kojeg je predvodio župnik Marijan Culjak.

U uvodnoj riječi propovijedi poručuje: Danas slavimo blagdan kruha, kruha koji je postao spas ovome svijetu, Krista koji se pretvorio u kruh za nas. Znakovito je u Svetom Pismu da u svim velikim događajima pojavljuje se kruh kao znak Božje dobrote prema čovjeku. Isus se daruje nama. To njegovo darivanje je započelo u trenutku silaska među nas ljude u gradu Betlehemu koji se zove u prijevodu „ MJESTO KRUHA “ ili „ GRAD KRUHA “ – dodaje župnik Marijan. Koje li simbolike, kruh dolazi u mjesto gdje su ljudi imali dovoljno kruha da bi pokazao kako nije samo taj tjelesni, materijalni kruh dostatan da bi zadovoljio čovjekove potrebe nego da treba nešto puno više a to je Bog! Jedino Bog može ispuniti srce čovjekovo ljubavlju, dobrotom, poštenjem i istinom.

20160526_193802

20160526_195656

U obilju kruha često puta zaboravljamo na Boga pa se ponašamo bahato i oholo. Opet u nestašici kruha okrivljujemo Boga za naše promašaje, nesposobnosti i za našu grešnost što opet nije ispravno. Biti svjestan da je Bog neprestano tu, ne zato što ja ne bi trebao, nego zato što ja trebam njega. Današnji blagdan želi nam osvijestiti koliko nas Krist ljubi, da je sebe predao, svoje tijelo i svoju krv i tom žrtvom, On, jednom zauvijek pere naše grijehe i opačine te grijehe čitavoga svijeta.

Svoju propovijed završava ovim riječima: To milosrđe se ne može kupiti, ne može se Bogu narediti da nam ga dade, ono se jedino može izmoliti. Darovi se ne određuju, darovi se poklanjaju od onoga tko nas ljubi, a Bog nas ljubi i zato budimo zahvalni za te darove koje nam daje, budimo uvijek otvoreni i znajmo ih cijeniti.

20160526_200201

Nakon pričesti, uslijedila je procesija sa Presvetim Oltarskim Sakramentom oko okoliša župne crkve, gdje su bile pripremljene sjenice. Procesija se sastojala od muškaraca, mladeži, djece, ministranata, žena, nositelja baldahina i vjernika koji su se okupili u velikom broju na današnje slavlje.

20160526_200937

20160526_201022

Oltarski Sakramenat nosio je u sjeni baldahina župnik Marijan Culjak. Sag od ružinih latica ispred baldahina posipali su po cesti djeca. Pri svakoj postavljenoj sjenici župnik je položio izloženi Presveti Oltarski Sakrament na njezin oltarski stol, te održao molitve i čitanja u čast Izloženog.

Današnje slavlje je završilo s posljednjom postajom u crkvi i blagoslovom, gdje smo molili za našu župu, za naš grad i sve stanovnike u njemu.

20160526_202807

Euharistijsko slavlje i procesiju uveličao je i crkveni zbor pod vodstvom Višnje Borovčak i u pratnji orguljaša Milivoja Radoševića.

 Darko Fiket, župni suradnik i suradnik Tiskovnog ureda Zagrebačke Nadbiskupije