Proslavljen blagdan Tijelova

U četvrtak, 15. lipnja u župi sv. Jelene Križarice svečano je proslavljen blagdan Tijelova središnjim misnim slavljem kojeg je predslavio župnik Marijan Culjak. U uvodnoj riječi propovijedi župnik Culjak je poručio: “Danas slavimo blagdan kruha, kruha koji je postao spas ovome svijetu, Krista koji se pretvorio u kruh za nas. Znakovito je u Svetom Pismu da u svim velikim događajima pojavljuje se kruh kao znak Božje dobrote prema čovjeku.”

“Današnji blagdan želi nam osvijestiti koliko nas Krist ljubi, da je sebe predao, svoje tijelo i svoju krv i tom žrtvom, On, jednom zauvijek pere naše grijehe i opačine te grijehe čitavoga svijeta. I zato nije potrebno da se Isus ponovo razapinje na križ – On se jednom darovao, a sveta misa koju mi slavimo, to je spomen na njegovo darivanje i osvješćivanje da je On po Duhu stalno prisutan među nama upravo kroz tu ‘materiju’ kruha i vina na oltaru koji označavaju njegovo raspeto tijelo, tijelo ljubavi i njegovu ljubav prema nama iz prolivenog rebra i srca kao čišćenje – kao pranje. Apostolima je najprije oprao noge vodom – to je ono naše ljudsko kajanje i težnja da se mijenjamo da budemo bolji, a on nas krvlju pere kao znak da nije dovoljna samo naša voda da bi se očistili i samo naše kajanje, nego je potrebno i Božje milosrđe.

To milosrđe se ne može kupiti, ne može se Bogu narediti da nam ga dade, ono se jedino može izmoliti. Darovi se ne određuju, darovi se poklanjaju od onoga tko nas ljubi, a Bog nas ljubi i zato budimo zahvalni za te darove koje nam daje, budimo uvijek otvoreni i znajmo ih cijeniti”  – zaključio je homiliju župnik Culjak.

Nakon pričesti, uslijedila je procesija sa Presvetim Oltarskim Sakramentom oko župne crkve gdje su bile pripremljene četiri sjenice. Procesija se sastojala od muškaraca, mladeži, djece, ministranata, prvopričesnika, žena, nositelja baldahina  i vjernika koji su se okupili u velikom broju na slavlje.  


Oltarski Sakramenat nosio je u sjeni baldahina župnik. Sag od ružinih latica ispred baldahina posipali su prvopričesnici, djevojčice i djeca. Pri svakoj postavljenoj sjenici župnik je položio izloženi Presveti Oltarski Sakrament na njezin oltarski stol, te održao uz pomoć čitaća molitve i čitanja u čast Izloženog.

Slavlje je završilo u crkvi blagoslovom, gdje smo molili za našu župu, za naš grad i sve stanovnike u njemu

Euharistijsko slavlje i procesiju uveličali su zajedničkim pjevanjem i sviranjem udurženi zborovi naše župe.

Tekst: Darko Fiket, župni medijski suradnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije