Proslavljen Dan bolesnika i blagdan Kraljice krunice

Niske temperature, snijeg i poledica najčešći su razlozi zbog kojih tijekom veljače, kada se obilježava blagdan Gospe Lurdske i Dan bolesnika, mnogim ljudima narušena zdravlja u Zaboku nije nimalo lako otići u crkvu i boraviti duže vrijeme na svetoj misi. Upravo radi njih posebna se misa za bolesnike i nemoćne u župi već godinama nastoji upriličiti u toplijem razdoblju godine. Tako su nedjelju 09. listopada svi bolesnici na misnom slavlju primili sakrament Bolesničkog Pomazanja, a potom i Svetu Pričest.

  dan-bolesnika

Misno slavlje je predvodio prebendar Zagrebačke nadbiskupije preč. Mirko Totović umjesto mons. Valentina Pozaića, pomoćnog biskupa zagrebačkoga koji je naglo obolio i završio u bolnici no svi smo zajedno kao velika župna obitelj molili za njegovo ozdravljenje.  U homiliji preč. Totović napominje kako je danas veliki dan za sve nas, jer svima treba Božja pomoć i zaštita. Važan je dan i za sve one koji se osjećaju zdravima, a kraj sebe imaju stare, bolesne i nemoćne koje ne zanemaruju jer se upravo u tome pokazuje naša ljubav prema bližnjima.

U mjesecu smo listopadu, Marijinom mjesecu kad svakog dana s krunicom u ruci molimo i zazivamo: Marijo, zdravlje bolesnih, moli za nas.  S tim zazivom i danas dolazimo Mariji jer nam ona kao brižna majka olakšava tjelesne muke i daje utjehu, kako to majke najbolje znaju. U mnogim životopisima svetaca čitamo o bezbrojnim ozdravljenjima na Marijin zagovor. Beethoven, najveći glazbeni genij, volio je i molio redovito krunicu. Michelangelo, umjetnik, molio je krunicu. Ampere, znanstvenik, molio je svaki dan krunicu i to u crkvi. Vrijeme molitve je najbolje iskorišteno vrijeme. Molitvom se prije rješavaju svi naši problemi, bilo osobni, bilo društveni, nego samim razgovorom. To su dobro znali i velikani. Zato su svaki dan molili krunicu. Ona je molitva našega života! Ona je molitva za svakoga, u svako vrijeme i na svakome mjestu! – zaključuje homiliju preč. Totović.

Nakon mise upriličeno je prigodno druženje uz kolače i sokove zahvaljujući angažmanu te nesebičnoj ljubavi medicinskog osoblja svi nazočni su si mogli izmjeriti krvi tlak i razinu šećera u krvi.

Misno slavlje pjevanjem su uveličali združeni župni zbor i zbor mladih. U svim tim događanjima svojim angažmanom (pečenjem kolača, donošenjem sokova i vina i sl.) iznova su se istaknuli članovi župnoga Caritasa kao i članovi pastoralnog i ekonomskog vijeća.

Tekst i foto: Darko Fiket i Marko Bilić. župni pastoralni suradnici