Proslavljen dan Policije i blagdan sv. Mihaela zaštitnika policajaca

Generalni vikar don Marko Medo, Policijski kapelan don Branko Čagelj uz župnika Marijana Culjaka predslavili su u srijedu 25. rujna u župnoj crkvi sv. Jelene Križarice misno slavlje  povodom Dana policije i proslave blagdana sv. Mihaela, zaštitnika policajaca.

Misi su nazočili djelatnici Policijske uprave Krapinsko-zagorske te članovi obitelji, rodbina i prijatelji poginulih i nestalih redarstvenika, koji su stradali u Domovinskom ratu i župljani župe. 

Pozdravljajući okupljene, don Branko pozvao je nazočne da se u molitvama sjete pokojnih hrvatskih branitelja koji su položili život za domovinu i s kojima se nalaze u zajedništvu slaveći euharistiju koja je svojevrstan susret čitave Crkve, one živuće i one proslavljene u vječnosti.

U propovijedi je don Marko zaželio svima da sveti Mihael bude zagovornik, pomoćnik i poticatelj da u svakodnevnom životu budu milosrdni prema bližnjem, osobito onima  koji su u nevolji, te da svoj život usmjeravaju prema najvećoj vrijednosti, a to je Bog.

U svome životu i djelovanju oslanjajte se na svoju savjest koju je potrebno izgrađivati na ispravan način u suglasju s duhovnim vrijednostima, dodavši da je savjest u čovjeku svojevrstan policajac u njemu koji ga upozorava što je dobro, a što nije jer u čovjekovu životu izaziva nered – zaključio je homiliju don Marko Medo.

Na kraju misnoga slavlja domaći župnik Marijan Culjak je sve nazočne podsjetio na samo značenje Mihaelova imena ‘Tko je kao Bog?’  koje su za kršćane i danas važne i aktualne, osobito u vrijeme kada se sve relativizira i govori da je sve jednako vrijedno i dobro te je čestitao svim policajcima njihov dan i zaželio što manje posla u održavanju reda i sigurnosti, a svima okupljenima zaželio je da po savjesti kao svom osobnom policajcu budu oni koji će pridonijeti da bude što manje zla, nasilja i nepoštivanja zakonskih propisa, a što više Božjeg reda u svakodnevnom životu i radu kojima kao kršćani izgrađuju društvo.

Svi mi zajedno trebamo se truditi izgrađivati društvo da bude što bolje i poštenije, s više ljubavi, mira, blagostanja i životnog zadovoljstva, poručio je župnik Marijan uoči završnog blagoslova.

U sklopu obilježavanja Dana policije i njezinog zaštitnika sv. Mihovila, kraj spomenika poginulim pripadnicima MUP-a ispred zgrade Policijske uprave krapinsko – zagorske u Zaboku, položen je vijenac, a brojne su delegacije zapalile svijeće. Počast poginulima, između ostalih, odali su krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, načelnik PU krapinsko – zagorske Darko Car, gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek te članovi obitelji poginulih policajaca.

Darko Fiket, župni suradnik i suradnik Tiskovnog ureda Zagrebačke Nadbiskupije