“Dođi i vidi” – program za mladiće koji razmišljaju o svećeničkome pozivu

Ističući da nema ljepšega zvanja nego davati Krista drugima i približavati druge Kristu, sveti papa Ivan Pavao II. i danas poziva mlade na odvažnost u „avanturi s Bogom“.  Da bi se glas Dobroga Pastira čuo te se odvažilo na životnu avanturu s Gospodinom, potrebno je dobro slušati i razlučiti na koju to životnu pustolovinu Gospodin poziva. U tom osluškivanju i razlučivanju, Povjerenstvo za pastoral duhovnih zvanja Zagrebačke nadbiskupije već četvrtu godinu organizira program pod nazivom „Dođi i vidi“ koji je, pozivajući na sudjelovanje, ukratko predstavio njegov voditelj Povjerenik za pastoral duhovnih zvanja i promotor kršćanskih poziva Zagrebačke nadbiskupije vlč. Jakov Rađa.

  1. Što je program „Dođi i vidi“ i kome je namijenjen?

Program pod nazivom „Dođi i vidi“ namijenjen je mladićima koji razmišljaju o svećeničkome pozivu te jedan period svojega života žele posvetiti razlučivanju o tome koja ja Božja volja za njihov život. Mladići koji su do sada sudjelovali u programu svjedoče kako im je on pomogao u razlučivanju Božje volje te odluci je li svećenički poziv za njihov život pravi put.  

  1. Namijenjen mladićima koji razmišljaju o svećeničkome pozivu, kako je Program zamišljen?

Program započinje u listopadu ove godine, a završava u lipnju 2020. te se sastoji od redovitih tjednih susreta i povremenih duhovnih obnova s ciljem polaganoga uvođenja u umijeće razlučivanja kako bi se Božji plan za vlastiti život bolje shvatio i prihvatio. Cilj susreta je stvoriti jedno obiteljsko okruženje u kojem je sloboda na prvom mjestu, u kojem nema zabranjenih pitanja i u kojem svatko može rasti u spoznaji plana koji Bog ima s njim jer mladićima koji razmišljaju o svećeničkom pozivu program daje svojevrsne alate za razlučivanje Božje volje.  

  1. U razlučivanju Božje volje, koja je razlika između kršćanskoga i duhovnoga poziva?

Temeljni životni poziv svakoga kršćanina je poziv na svetost, tj. odgovoriti na Božju ljubav u ljubavi prema Bogu i braći ljudima. Uz taj opći i temeljni poziv na svetost, Bog svakom kršćaninu upućuje i jedan konkretni poziv na nasljedovanje Isusa Krista u njegovome Tijelu – Crkvi. Budući da nije svaki poziv za svakoga, na pitanja: „Kako činiti Božju volju i koja je točno Božja volja za mene? Kako biti svet?” Crkva tradicionalno prepoznaje staze koje vode u nebo i do svetosti: obiteljski poziv, redovnički poziv, laički poziv na život u celibatu i poziv na svećenički život. Sveci su najbolji primjer mnogovrsnih poziva koji postoje u Crkvi i njihovi nam životu svjedoče kako se opći poziv na svetost živi na konkretan način u obiteljskom, svećeničkom, redovničkom i posvećenom laičkom životu. Ovim programom želimo upravo pomoći mladićima koji razmišljaju o svećeničkome pozivu da vide je li to njihov put kako će oni stići do jednoga ispunjenog života u Crkvi. Jer, razlučivanje je crkveni čin. On nije individualni čin. Razlučivanjem ja ne želim i ne tražim toliko mjesto gdje ću se ja osjećati ostvaren i ispunjen, nego tražim svoje mjesto u tom mjestu koje se zove Crkva.

  1. Kako se svi zainteresirani mladići mogu prijaviti na ovo razlučivanje životnoga poziva, tj. sudjelovanje u Programu te gdje se Program održava?

Program „Dođi i vidi“ održava se u prostorijama Povjerenstva za pastoral duhovnih zvanja na adresi Kaptol 29.  Za sudjelovanje u programu potrebno se prijaviti putem e-adrese: pozivi@zg-nadbiskupija.hr .  

  1. Što biste savjetovali svim onim mladićima koji dvoume oko prijave, samostalno se suočavajući sa svojim pitanjem?

Neka se bace. Neka se odvaže i usude jer, naravno da se nije svaki mladić nakon Programa odlučio zarediti, ali mu je program itekako pomogao učiniti jedan korak naprijed u razlučivanju i spoznaji Božjega plana za vlastiti život.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije