Sedma nedjelja kroz godinu

Čitanje svetog Evanđelja  po Mateju

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Čuli ste da je rečeno: Oko za oko, zub za zub! A ja vam kažem: Ne opirite se Zlomu! Naprotiv, pljusne li te tko po desnom obrazu, okreni mu i drugi. Onomu tko bi se htio s tobom parničiti da bi se domogao tvoje donje haljine prepusti i gornju. Ako te tko prisili jednu milju, pođi s njim dvije. Tko od tebe što zaište, podaj mu! I ne okreni se od onoga koji hoće da mu pozajmiš. Čuli ste da je rečeno: Ljubi svoga bližnjega, a mrzi neprijatelja. A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone da budete sinovi svoga Oca koji je na nebesima, jer on daje da sunce ­ njegovo izlazi nad zlima i dobrima i da kiša pada pravednicima i nepravednicima. Jer ako ljubite one koji vas ljube, kakva li vam plaća? Zar to isto ne čine i carinici? I ako pozdravljate samo braću, što osobito činite? Zar to isto ne čine i pogani? Budite dakle savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski!« Riječ Gospodnja.

KOMENTAR:       Isusov odgovor (koji od nas traži) protiv osvete i uzvraćanja na zlo je uzvraćanje Božjim oružjima, kao npr. protiv škrtosi darežljivšću, protiv mržnje ljubavlju i praštanjem, protiv proklinjanja blagoslivljanjem…

POKAZATELJ JESMO LI SINOVI I KĆERI OCA NEBESKOGA…, I ČIJU ŠKOLU POHAĐAMO…

Budite sveti, jer sam svet ja, Gospodin, Bog vaš! – poziv je koji je upućen svakome od nas. Taj poziv traži rad na sebi, na uklanjanju svih negativnih osjećaja: poput osvete, ubojite srdžbe… (vidi Lev 19, 1-2.17-18). To je put građen na posve drugačijoj mudrosti, i na posve drugačije shvaćenoj snazi od one koju promiče svijet… „Jer mudrost ovoga svijeta ludost je pred Bogom.“ (1 Kor 3, 19)

Mali Mate krenuo u prvi razred i prošao s pet. Pitaju ponosnog oca na koga je mali pametan, a on odgovara: „Na koga drugoga bi bio nego na svoga ćaću.“ „Ali ti nisi bio odličan đak“, odgovara mu na to jedan susjed. „Nisam, ali sam bio pametan. I to što mi je mali sad odlikaš, to vam je zbog toga.“, objasnio je samodopadno ponosni otac.

Nakon nekoliko godina međutim dogodilo se da je mali Mate zanemario učenje a krenuo činiti probleme u školi. Pozvali oca u školu i rekli mu kakvo je stanje sa sinom i školom, te da bi čak mogao pasti godinu. Kad se Jozo vratio s primanja pitaju ga opet oni isti susjedi: „Što to čujemo o malom Mati?,  „Što je to s malim Matom’“, „Na koga se to sad bacio?“. A Jozo, braneći i dalje svoju poziciju odgovara: „Dok je bio pametan bio je na me. Sad od kad je poludio je na onu svoju mater, i na one njene.“

NAŠA DJELA POKAZUJU ČIJEG OCA SLIJEDIMO, i čija smo djeca (sinovi i kćeri) vidi se po rezultatima. Ako slijedimo logiku uzvraćanja istom mjerom na nečije zlo, i ako opravdavamo svoj grijeh tuđim grijehom, ili ako su nam čak i dobra djela obojana nekim interesom…, onda mi zapravo slijedimo logiku Zloga, postajemo njegovo oruđe.

LOGIKA ISUSOVA NAUKA JE U TOME DA ŽELI PORAZITI ZLO U NAMA, A NE LJUDE. Tko slijedi tu logiku postaje oruđe Božje. (Petar Galić, OP)