Stiglo nam je Betlehemsko svjetlo mira

Na misi zornici 17. prosinca 2021., članovi Odreda izviđača „Spider“ iz Duge Rese donijeli su Betlehemsko svjetlo u župu sv. Jelene Križarice i Grad Zabok.

Ulazak u crkvi prije zornice
Procesija prema svetištu

Tradiciju Betlehemskog svjetla mira pokrenuli su austrijski izviđači 1986. godine, a danas je proširen u cijeloj Europi i svijetu. Na 1. nedjelju došašća austrijski izviđači pale Betlehemsko svjetlo u betlehemskoj spilji Isusovog rođenja. Potom ga donose u Beč, odakle ga je Savez izviđača Hrvatske prenio u Zagreb, a zatim ostale izviđačke organizacije raznose po svojim sredinama.

Paljenje Betlehemskog svjetla mira
Molitva i uvod u misno slavlje

Ove godine po prvi puta povezanošću vlč. Riseka kroz djelovanje u prijašnjoj župi bl. Alojzija Stepinca prenijeli su Betlehemsko svjetlo u svoj kraj a jutros u našu župu gdje su sudjelovali u svetoj misi. Na donesenom svjetlu su poslije mise župljani upalili svoje lampione i prenijeli svjetlo iz mjesta Isusovog rođenja u svoje domove.

Zajednička fotografija nakon zornice

O NJIMA: Odred Izviđača Spider – Duga Resa

Izviđaštvo u Duga Resi započinje osnivanjem Odreda izviđača „Vladimir Gortan“ 25. travnja 1952. na inicijativu g. Dragutina Skoke. Od 1952. Do početka Domovinskog rata kroz Odred je prošlo mnoštvo tada mladih Dugorešana. Izviđački odred „Vladimir Gortan“ pripadao je tada redu onih društvenih organizacija koje su bile uključene u većinu akcija i događanja u našem mjestu, a kroz mnoga logorovanja, izleta i natjecanja po cijeloj ondašnjoj državi Jugoslaviji stalno je njegovao izviđački duh.

Početkom domovinskog rata Odred prestaje sa aktivnim djelovanjem zbog ratnih opasnosti i blizine bojišnice kao i zbog toga što se većina starijih članova aktivno uključila u postrojbe HV.

Nakon akcije Oluja te prestankom opasnosti i stvaranjem sigurnih uvjeta Odred počinje ponovo sa aktivnim radom i omasovljavanjem članstva te postaje i članom Saveza izviđača Hrvatske.

Odred 1996. mijenja ime u Odred izviđača „Spider“ koje nosi i danas. Odred i dalje organizira logorovanja te sudjeluje u raznim natjecanjima diljem lijepe naše, a posebno u našem gradu kao organizator i suorganizator brojnih društvenih i kulturnih događanja i aktivnosti.

Promjenom Uprave 2010. godine i povratkom nekolicine starih članova, Odred dobiva novi zamah i priljev novih članova te povratak starog izviđačkog duha i načela djelovanja.

Trenutno Odred ima 80-ak članova u svim dobnim skupinama koje aktivno rade i provode izviđački program. 

Betlehemsko svjetlo mira u crkvi nakon zornice u mraku

Darko Fiket, župni medijski suradnik