U petak nam stiže Betlehemsko svjetlo mira

Betlehemsko svjetlo mira ima dugogodišnju tradiciju  koja nam dolazi iz Beča. Nakon ceremonije u Beču, izviđači drugih zemalja prenose betlehemsko svjetlo mira u svoje zemlje. Izviđači iz Hrvatske nose betlehemsko svjetlo mira iz Beča u zagrebačku katedralu, a odatle se dalje širi po Hrvatskoj.

Betlehemsko svjetlo u Dugoj Resi izvor: portal Zagrebačke Nadbiskupije

Betlehemsko svjetlo mira koje došlo je iz štalice Isusovog rođenja u Betlehemu, u našu župu i Grad Zabok stići će ovoga petka 17. prosinca 2021. godine na misu zornicu u 6:00 sati zahvaljujući članovima dugoreškog Odreda izviđača „Spider“.

Svjetlo je apsolutni simbol Božića i u Bibliji simbolizira dolazak Isusa, a njegovim rođenjem je bio obećan mir svim ljudima dobre volje. Lanac svjetla nije samo simbol dobrote, već i simbol iskrenosti, topline i prijateljstva. S prenošenjem Betlehemskog svjetla želimo pridonijeti premošćivanju mržnje, egoizma i materijalizma. Dakle, svrha svjetla je pobijediti to što nas odvaja od svijeta mira i suživota. Isto kao što Svjetlo ide iz ruke u ruku, tako neka raste i mir od čovjeka do čovjeka. Kao što pazimo da se mali plamen ne ugasi, tako čuvajmo mir.

Pozivamo župljane da ponesu lampione na misno slavlje kako bi Betlehemsko svjetlo mira ponijeli svojim kućama.