Suradnja dviju župa kroz projekt “Masline grančice”

Izvor: Suradnja dviju župa kroz projekt “Masline grančice” – Porečka i Pulska biskupija (biskupija-porecko-pulska.hr)

Mnoge župe diljem Hrvatske u suradnji s Caritasom ili u vlastitom aranžmanu pribavljaju maslinove grančice za Cvjetnicu, a prikupljeni dobrovoljni prilozi idu u korist Caritasa. Tako će biti i ove godine u župi svete Jelene Križarice u Zaboku.

Već dulji niz godina u zabočkoj župi ova je inicijativa lijepo zaživjela te se nastavila i dolaskom novog upravitelja vlč. Branka Riseka a ona predstavlja poveznicu između onih župa uz more gdje masline rastu i župa iz unutrašnjosti gdje se masline šalju. Tako su ove srijede 29. ožujka 2023. godine sedmero članova župnog Caritasa sv. Jelene Križarice predvođeni župnikom Risekom krenuli na put kako bi pribavili i narezali maslinove grančice za župu.

Riječ je o suradnji dviju župa: Župe Sv. Pavla u Puli i Župe sv. Jelene Križarice u Zaboku. Suradnja je pokrenuta na inicijativu Marka Bilića koji potječe iz Pule, a u Župi sv. Pavla proveo svoje djetinjstvo i odrastanje te bio jedan od aktivnih suradnika župnicima te župe. Nakon preseljenja u Zabok aktivno se uključio u život župe sv. Jelene Križarice u Zaboku u kojoj je voditelj župnog Caritasa, te sudjeluje u pastoralnim projektima župe.

U župi sv. Pavla volontere zabočkog Caritasa dočekao je preč. Milan Mužina, župnik i dekan Pulskog dekanata koji ih je upoznao s poviješću župe ali i samog života u tom mjestu. U župi postoji župno vijeće, veliki mješoviti zbor, zbor mladih, biblijska grupa, molitvena zajednica, Udruga sv. Pavla te Caritas. Redovito je svakog petka klanjanje osim u korizmi kada bude križni put. Na području župe je misijsko sjemenište “Redemptoris Mater”. U župi je samostan sestara milosrdnica s tri sestre. Uslijedila je molitva pred moćima bl. Miroslava Bulešića nakon koje se druženje nastavilo u ugodnom razgovoru i razmjeni iskustava.

S druge strane, zahvala ide ponajprije za ljubav i razumijevanje ljepote tog djela milosrđa kod onih vjernika koji će biti spremni darovati dobrovoljne priloge za masline koje stignu u župu na Cvjetnicu, a sav taj zajednički trud dobiva svoje posebno značenje u pomaganju siromašnim župljanima koji su u potrebi, ističu volonteri zabočkog Caritasa.

Uz to, maslinove grančice na Cvjetnicu imaju posebno značenje, jer se vezuju uz Isusov svečani ulazak u Jeruzalem kada mu je narod mašući palminim i maslinovim grančicama klicao: “Hosana sinu Davidovu!” U spomen na taj događaj i mi redovito imamo procesije s cvijećem i grančicama na Cvjetnicu i na takav način dajemo Bogu slavu, ispovijedajući vjeru da je Isus Mesija, jedini Spasitelj svijeta. Blagoslovljene grančice se nose kućama, a one koje preostanu u crkvama svećenik osuši i spali te dobiveni pepeo sačuva za narednu Pepelnicu, kada će njime pepeliti vjernike.

Hvala svima koji su se uključili u ovu akciju – poručio je voditelj Bilić.

Izuzetno aktivan zabočki Caritas

Dodajmo još kako se je u zabočkoj župi održala tijekom korizme po trgovinama tradicionalna akcija „Uskršnja košarica“ koja je imala za cilj prikupiti hranu i osnovne higijenske potrepštine za potrebe socijalno ugroženih obiteljima o kojima skrbi župni Caritas sv. Jelene Križarice u Zaboku. To je samo jedan mali dio prebogatog opusa djelovanja zabočkog Caritasa koji tijekom godine provodi dvadesetak redovitih veoma uspješnih projekata na dobrobit potrebitih sugrađana.

Da. Fiket\G. Krizman