Svečana akademija povodom obilježavanja 90. obljetnice Caritasa Zagrebačke nadbiskupije

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu 20. listopada 2023. održana je svečana akademija povodom obilježavanja 90. obljetnice osnutka i djelovanja Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

Davne 1933. zagrebački nadbiskup Antun Bauer i bl. Alojzije Stepinac osnovali su i pokrenuli Caritas Zagrebačke nadbiskupije sa željom da u Katoličkoj Crkvi u Hrvata živi i djeluje duh djelotvorne ljubavi.

A da Caritas Zagrebačke nadbiskupije živi i danas pokazao je svojim geslom „Ljubiti djelima“.

O djelovanju i važnosti i potrebi karitativnog djelovanja govorili su ravnateljica Caritasa s. Jelena Lončar, pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski te predsjednik Caritasa mons. Zlatko Koren.

Ravnateljica Caritasa posebno se obratila volonterima i korisnicima: „Koliko je tijekom minulih devet desetljeća gladnih nahranjeno, golih odjeveno, bolesnih pohođeno, žalosnih i tjeskobnih utješeno; koliko je života spašeno? Koliko se dobročinstava, malih djela velike ljubavi, molitvene i materijalne potpore, slilo preko Zagrebačkog Caritasa na potrebne pomoći to samo dobri Bog znade. Ta su dobročinstva tisućama potrebnih jutra učinila radosnijima i noći spokojnijima, olakšavajući bijedu i neimaštinu, noseći utjehu Kristove blizine i prisutnosti u patnjama i osamljenostima, u lutanjima i traženjima. Činili su to zaposlenici i volonteri Caritasa, nošeni ljubavlju koja nadilazi sve ljudske ograničenosti, zabrane i zaprjeke; nošeni srcem koje zna i hoće ljubiti.“

Izaslanica predsjednika Vlade, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, istaknula je da je Katolička Crkva stoljećima, uz svoje pastoralno djelovanje, pružala fizičko i duhovno utočište progonjenima i bezdomnima, davala tjelesnu i duhovnu hranu potrebitima i bila čvrst moralni oslonac u doba rata, gladi ili bolesti. Tako je i danas.

Na svečanosti u Hrvatskom narodnom kazalištu podijeljene su police životnog osiguranja djeci i mladima iz Caritasovih domova te dodijeljene zahvalnice donatorima, suradnicima i volonterima.

A jednu od zahvalnica dobio je i naš Caritas, Caritas Župe sv. Jelene Križarice Zabok, za velikodušnu podršku u radu Caritasa Zagrebačke nadbiskupije. Zahvalnicu je preuzeo voditelj našeg Caritasa Marko Bilić. Ponosni smo i radosni što je na tako visokoj razini prepoznat trud, rad i mnogobrojne aktivnosti zabočkog Caritasa i svih njegovih volontera.

Na akademiji je nastupio Ansambl hrvatskih narodnih pjesama i plesova LADO koji je oduševio sve okupljene.