MISA ZAHVALNICA ZA PLODOVE ZEMLJE

U Župi svete Jelene Križarice, u nedjelju 22. listopada misu zahvalnicu za dar kruha i plodove zemlje predvodio je župnik Branko Risek.

Danas slavimo nedjelju zahvalnosti Bogu za sva dobročinstva, a možemo slaviti nedjelju zahvalnosti za sve ljude koji nas okružuju, koji nam čine ovo vrijeme i svijet ljepši.

U homiliji župnik potiče župljane na zahvalnost ali i ljubav koja je temelj naših obiteljskih odnosa. Danas slavimo i misijsku nedjelju. Misionari su ti koji nastoje poboljšati život ljudi gradeći škole, bolnice i ostalu infrastrukturu ali i da Radosna vijest dođe do svih i da spasenje Isusa Krista obuhvati sve narode. Najveći smo pred Bogom u onom trenutku kada smo na koljenima i molimo Božje milosrđe i ljubav. Budimo ponizni jedni pred drugima jer to je blago svakog čovjeka za život vječni. Tumačeći današnju Božju izrečenu riječ ističe i poziva svakoga od nas da si dozovemo u svijest da smo stvoreni na Božju sliku, da pripadamo Bogu te da se svake nedjelje darujemo Njemu. Davati Bogu Božje, a ljudima ljudsko, ono što im pripada. Znači imati Božji mir i blagoslov – pojašnjava župnik Risek i zaključuje da to upravo znači biti pravedan i uživati osobni mir svoga srca. Molimo Gospodina da nam prevlada taj duhovni element koji nam svima daje staloženi život, a onda samim time njegov smisao koji pokazuje vidljiviji cilj prema dobroj  budućnosti kojoj svi moramo težiti.

Darove na oltar uz prigodne tekstove prinijeli su naša djeca iz Osnovne škole “Ksavera Šandora Gjalskog” koji su se prinosili na dar: kruh, vino, žito, voće i povrće, grožđe, cvijeće, zemlju i ostale plodove koje je pripremila naša župljanka Zlatica Čefko, kruh je donirala „Pekarnica Katarina“ a vjeroučitelji Ksenija Miškulin i Danijel Cvetko prigodne tekstove uz darove.

Čitavo slavlje proteklo je u duhu zajedništva, zahvalnosti i radosti.

Svima koji su pridonijeli današnjoj proslavi, prije svega dragom Bogu, djeci, vjeroučiteljima, ministrantima, župnim zborovima s voditeljicama, Marku Maleku-Solgatu koji nam svira i pjeva na nedjeljnim večernjim slavljima  te svima koji su bili na misi zahvalio je župnik Branko Risek.