Treća vazmena nedjelja (B)

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Učenici su Isusovi pripovijedali što se dogodilo na putu i kako ga prepoznaše u lomljenju kruha. Dok su oni o tom razgovarali, stane Isus posred njih i reče im: »Mir vama!« Oni, zbunjeni i prestrašeni, pomisliše da vide duha. Reče im Isus: »Zašto se prepadoste? Zašto vam sumnje obuzimaju srce? Pogledajte ruke moje i noge! Ta ja sam! Opipajte me i vidite jer duh tijela ni kostiju nema kao što vidite da ja imam.« Rekavši to, pokaza im ruke i noge. I dok oni od radosti još nisu vjerovali, nego se čudom čudili, on im reče: »Imate li ovdje što za jelo?« Oni mu pruže komad pečene ribe. On uzme i pred njima pojede. Nato im reče: »To je ono što sam vam govorio dok sam još bio s vama: treba da se ispuni sve što je u Mojsijevu Zakonu, u Prorocima i Psalmima o meni napisano.« Tada im otvori pamet da razumiju Pisma te im reče: »Ovako je pisano: ’Krist će trpjeti i treći dan ustati od mrtvih, i u njegovo će se ime propovijedati obraćenje i otpuštenje grijeha po svim narodima počevši od Jeruzalema.’ Vi ste tomu svjedoci.«Riječ Gospodnja.

KOMENTAR: DORUČAK UZ JEZERO

Apostoli moraju živjeti i nakon Velikog Petka. Zato se vraćaju svojim poslovima, konkretno ribarenju, jer je većina njih bila ribarskog zanata. No nisu zaboravili događaje proteklih dana i oni su im stalno pred očima te o njima neprestano razgovaraju. Sabiru činjenice i svjedočanstva, pretresaju sve događaje i u njima traže smisao. Vjera se sastoji od traganja za istinom. Ponovno im Uskrsli Isus pritječe u pomoć svojim ukazanjem. Tipičan doručak ribara. Slika tako živopisna i svima poznata. Brodice na suhom, mreže se suše a oni oko vatre na kojoj peku ribu razgovaraju. Mora da je rasprava bila veoma živa jer nisu primijetili Isusa sve dok nije stao u sredinu kruga. Prestrašeni iznenadnim ukazanjem kriknuše od straha. Isusov uskrsni pozdrav: „Mir vama“ tek ih prividno smiruje. Zato Isus ide dalje. Traži hranu i pred njima jede da im razbije razmišljanje o utvari. Oni mu daju komad pečene ribe. Riba je u prvim kršćanskim vremenima imala veliko značenje i nalazimo je kao jedan od temeljnih simbola ranog kršćanstva.

Na grčkom jeziku riba se naziva: „IHTIS“. Svako slovo označava jednu riječ Isus Krist Božji Sin Spasitelj. Na mjestima za tajne sastanke, u vrijeme progona, kršćani bi nacrtali ribu i time poslali jasnu poruku onima koji su to trebali znati. Tada im Isus tumači pisma i kako je to već unaprijed bio Božji plan objavljen po prorocima.Mi vjernici često nosimo križić oko vrata, imamo ga u stanovima i kućama, na raskrižjima i pročeljima. Koliko taj znak govori o našoj vjeri i spremnosti svjedočenja za Krista a koliko je to ukras poput potkove, horoskopskog znaka ili nešto slično? Često križ držimo iz praznovjerja a ne iz vjere i odanosti. Naš „pisma“ – Biblija često su prekrita prašinom i paučinom, znakom napuštenosti i nezainteresiranosti.

Zavirimo i mi u svoja srca, otkrijmo pisma i povjerujmo Kristu uskrslomu.