Upoznajte mladomisnike Zagrebačke nadbiskupije 2020.

I u 2020. mladići se hrabro odazivaju pozivu postati svećenicima. Tako će, na spomendan Bezgrešnoga srca Blažene Djevice Marije u subotu 20. lipnja 2020., po rukama zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića u Nacionalnome svetištu Majke Božje Bistričke sakrament svećeničkoga reda primiti petorica đakona Zagrebačke nadbiskupije: Marko Dominić, Petar Galeković, Branimir Jagodić, Tomislav Medić i Marko Nimac. Ispričavši priču o svome pozivu, otkrili su čemu se najviše raduju, koja im je najdraža pobožnost te što vole raditi u slobodno vrijeme.

Pri kraju studija informatike, osjetio sam da me nešto vuče u svećeništvo i nisam točno znao što se to događa, misleći da su to uobičajene ljudske misli koje, kao i svake druge, dođu i prođu. Ove nisu prolazile i shvatio sam da su posebne. Snažne i jake, jednostavno drugačije. I, krenuo sam se raspitivati što se to događa, kakve su to misli da bih shvatio da me Bog zove u svećeništvo. Odlučio sam odazvati se unatoč prijašnjem dobrome životu punom hobija i zanimacija, shvativši da je najbolje ono što je Božja volja.

Marko DOMINIĆ (32)
Rodna župa: Blaženi Alojzije Stepinac, Trnjanska Savica u Zagrebu
Opis u tri riječi: jednostavan, otvoren, iskren
Mladomisničko geslo:Ovo sigurno znam, Bog je za mene! Ps 56,11
Datum mlade mise: 21. lipnja
Mentori i uzori: Isus Krist
Kao svećenik najviše se radujem … Bogu i svećeništvu. Stvarno želim obavljati tu službu.
Najdraža pobožnost ili svetac: Krunica Blažene Djevice Marije
Hobi i aktivnosti: sport i informatika
PorukaMolite za nas! Trebat će još puno moliti!

Nisam nikada razmišljao o svećeništvu kao o svome životnome putu, dok nisam bio u Međugorju 2007. i tamo osjetio poziv. Put do svećeništva, mogli bismo slikovito reći, od tada je išao kao EKG nalaz: malo gore, malo dolje. Poziv je nešto snažno i od Boga, dok je čovjekov odaziv redovito slab i klimav. Tako je išao i moj odaziv. Kroz borbu, kroz kušnje. Bio sam dvije godine u benediktinskome samostanu pa sam radio u inozemstvu i tek onda sam došao na bogosloviju.
Petar GALEKOVIĆ (35)
Rodna župa: Župa sv. Josipa, Trešnjevka u Zagreb

Opis u tri riječi: jednostavan, realan, direktan
Mladomisničko geslo: Od toga časa uzme je učenik k sebi. Iv 19,27
Datum mlade mise: 21. lipnja
Mentori i uzori: Blažena Djevica Marija
Kao svećenik najviše se radujem… nadi da će Bog zaista dovršiti svoje djelo. Ono što i molim svakog dana je da budem svet i sretan svećenik.
Najdraža pobožnost ili svetac: Krunica Blažene Djevice Marije unica BDM
Hobi i aktivnosti: streljaštvo i boks
Poruka: Mir i dobro.


Svećeništvo mi nije bilo primaran izbor, niti je baš bilo nešto o čemu sam razmišljao jer su me uvijek više zanimale prirodne znanosti biologija i kemija pa sam uvijek mislio da ću upisati medicinu u čemu me je i obitelj podržavala. Sudjelujući u Madridu 2011. na Svjetskome susretu mladih dogodila se jedna anegdota. U raznim aktivnostima Susreta bio je organiziran susret za zvanja kojem sam nazočio. Budući da sam svojevremeno učio i španjolski, a na susretu za zvanja molila se blagoslovna odnosno posvetna molitva za sve mladiće koji osjećaju da ih Gospodin zove na svećeništvo, na biskupov poziv mladićima koji osjećaju svećenički poziv da kleknu, ja sam kleknuo i bilo je to najbrže ustajanje u mojem životu. Iskrena greška koja se dogodila, ali kojoj nisam dao nikakav određeni značaj. Ali, kako mi je stalno ta slika vraćala u glavu i dolazila, počeo sam se pitati ‘Dobro, što sad to znači i zašto sad ja toliko o tome razmišljam?’ I krenuo sam istraživati svećenički poziv, život, svjedočanstava. Sudjelujući na Susretu mladih Zagrebačke nadbiskupije s Kardinalom u katedrali sljedeće godine na Nedjelju Dobroga pastira, čitavo sam vrijeme osjećao nemir da bi mi nakon njega, na povratku kući, župnik u busu pristupio i rekao: “Molio sam za tvoje znanje”, a da mu ja prije toga nisam o tome uopće ni govorio. Taj prvotni šok presjekao sam pred maturu, govoreći sam sebi da ako sad ne probam, ne ću nikada biti miran. Idem barem vidjeti pa i ako nije za mene opet ne će biti kraj svijeta, ali ću se umiriti. Neposredno prije završetka srednje škole rekao sam majci kojoj sam sin jedinac da bih rado išao za svećenika. Zbog vlastite temperamentnosti i prvotne nepodrške kod kuće, upisao sam Učiteljski fakultet u Zagrebu. Dolaskom u Zagreb otvorile su mi se mogućnosti odlazaka na Bogosloviju, na susrete s mladićima koji razmišljaju o pozivu, od različitih razgovora i sl. i sljedeće godine, lomeći i prelamajući to u sebi, odlučio sam i samoinicijativno se upisao na KBF bez majčinoga znanja. Danas je ona jedna od najponosnijih majki koja me uistinu podržava.

Branimir JAGODIĆ (25)

Rodna župa: Bl. Alojzije Stepinac, Duga Resa
Opis u tri riječi: duhovit, uporan, kreativan
Mladomisničko geslo:Da svjedočim za istinu. Iv 18,
Datum mlade mise: 12. srpnja
Mentori i uzori: sv. Ivan Bosco i sv. Ivan Pavao II.
Kao svećenik najviše se radujem … pastoralnome radu i djelovanju.
Najdraža pobožnost ili svetac: Krunica Božanskoga Milosrđa
Hobi i aktivnosti: čitanje, filmovi
Poruka: Svima koji podržavaju znanja da ih i dalje podržavaju i mole za njih jer su molitve uistinu potrebne, a svima onima koji se dvoume, razmišljaju ili se traže neka se jednostavno bace i probaju. Ne mogu ništa izgubiti, ali mogu dobiti jako puno.

Razmatranje samoga poziva nije došlo kao moment ili osjećaj. Dolazim iz tradicionalne katoličke obitelji gdje se redovno polazilo na sakramente, ali kako to često biva s tradicijom, nisam razumijevao i odbijao sam shvatiti dubinu milosti koju sakramenti daju. I kao svaki drugi mladić, živiš mladenački. Nakon određenoga vremena čovjeku dosadi trošiti vrijeme i sebe, živce i snagu na mladenaštvo i kren ispitivati, tražiti neki smisao, tražiti ljepotu, tražiti istinu u životu, slobodu, ljubav. To su upravo bili prvi trenuci poziva i moj je tadašnji župnik to prepoznao u meni. Nakon razmatranja ova četiri motiva, istine i svoje osobnosti, ohrabrio sam se i prepoznao da bih mogao živjeti ono što se od jednoga svećenika zahtjeva: celibat, čistoća, vjernost, poslušnost. Prvo sam kao laik pristupio studiju teologije i filozofije, da bih, ponukan primjerom drugih bogoslova i svećenika, nakon treće godine studija, ušao u samu formaciju.

Tomislav MEDIĆ (28)

Rodna župa: Župa Isusova uskrsnuća, Sesvetski Kraljevac
Opis u tri riječi: strpljiv, zbunjen, veseo
Mladomisničko gesloU tjeskobi Gospodina ja zazvah: i on me usliša i oslobodi. Ps 118,5
Datum mlade mise: 5. srpnja
Mentori i uzori: župnik koji me primio u bogosloviju, biskup Robert L Barnum, Benedikt XVI., bl. Miroslav Bulešić
Kao svećenik najviše se radujem …  širenju milosti koja je meni dana.
Najdraža pobožnost ili svetac: adoracija
Hobi i aktivnosti: informatika, šetnja
Poruka: Bog je velik!

Ni ja nisam razmišljao tijekom školovanja o svećeničkome pozivu. Dolazim iz tradicionalne vjerničke obitelji koja je nedjeljom uvijek išla na svetu misu, ali nešto više u Župi nisam činio. Završio sam tehničku školu i upisao Tehnički faklutet, smjer elektrotehnika. Prve godine studija pojavili su mi se sve više osjećaji za otkrivanjem vjere i čitanjem Svetoga pisma. Malo sam više istraživao svoju vjeru, pažljivije slušao propovijedi, tu i tamo se uključivao u župne aktivnosti i kateheze. Tada mi se, sama od sebe, pojavila misao o svećeništvu koju sam brzo gurno od sebe. Krajem prve godine studija nakon položenih ispita, shvatio sam i osjetio da jednostavno to nije za mene i da ne želim nastavljati taj studij, već upisati teologiju na KBF-u, ali nisam znao bi li upisao kao laik ili kao bogoslov, kao redovnički kandidat. Kako je već bilo kasno jer su upiosni rokovi već bili prošli, imao sam i neke razlike državne mature koju sam morao polagati, sljedeću godinu sam onda pauzirao i razmišljao o studiju i o pozivu. Bilo je tu više susreta koji su me usmjerili prema putu bogoslovije, osobito duhovna obnova koja se održavala za mladiće koji razmišljaju o svećeništvu. I meni se je to jako svidjelo. Osjetio sam da me Bog stvarno zove i da se trebam odazvati. Osjetio sam bogosloviju kao mjesto gdje trebam biti.
Da je svećeništvo život za mene i da je to ono na što me Bog poziva.

Marko NIMAC (26)
Rodna župa: Blagovijest Naviještenja Gospodinova, Vrbani u Zagrebu
Opis u tri riječi: smiren, marljiv, odgovoran
Mladomisničko geslo:Ne će te govoriti vi, nego Duh Oca vašega govorit će preko Vas. Mt 10, 20
Datum mlade mise: 28. lipnja
Mentori i uzori: Blažena Djevica Marija i Isus Krist
Kao svećenik najviše se radujem … slavljenju sakramenata, blagoslovima, propovijedanju, radu s ljudima i pristupanju i pomaganju pojedinome čovjeku u svakodnevnome životu
Najdraža pobožnost ili svetac: Krunica Blažene Djevice Marije
Hobi i aktivnosti: streljaštvo i teretana
Poruka: Molite za mene, a ja ću moliti za vas!

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije