Uz nedjelju Dobrog Pastira upoznajmo sjemeništarca treće godine Martina Fiketa

Intervju: Martin Fiket – sjemeništarac

Razgovarao: Darko Fiket

Kršćanska zajednica, živa i dinamična, uvijek teži da njezini članovi prepoznaju svoje darove i sposobnosti te da ih, kroz životni put, otkrivaju i razvijaju kako bi  ostvarili svoj životni poziv. Otkriti Božji poziv u sebi uz pomoć roditelja, prijatelja i zajednice znači usmjeriti svoj život prema ispunjenju kroz rad kojim služimo društvu i gradimo sebe kao osobu. Ili kako to kaže Konfucije: „Ako izabereš posao koji voliš, nećeš trebati raditi ni dana u svom životu.“

Specifičan poziv u Crkvi svakako je krenuti putem svećeništva. Ponosni smo kao župa na daru svećeništva naših petero župljana koji djeluju u raznim krajevima. To su: vlč. Blaž Bartol, vlč. Stjepan Lončar, vlč. Robert Šreter, vlč. Damir Ivanek i vlč. Tomislav Krajačić.  Ponosni smo što  je na Božji poziv odgovorio i   Martin Fiket koji je danas sjemeništarac treće godine pa ga uz nedjelju Dobroga Pastira  želimo i pobliže upoznati.

Martin Fiket
 1. Kada si i na koji način shvatio da je biti svećenik tvoj životni poziv?

To je dosta teško za objasniti. Mnogi misle da kad netko osjeti poziv da je to nešto spektakularno i čudesno. Mogao bi reći da sam iz nekog nerazumljivog razloga počeo razmišljati o odlasku u sjemenište ali glavnu ulogu u toj mojoj odluci je imao Veliki tjedna 2017., točnije Veliki četvrtak na obredu pranja nogu kada je svećenik kao Isus prao nama noge i sebe ponizio i pokazao da je tu za nas, a ne mi za njega.

 •  Jesi li u kojem trenutku posumnjao da možda ipak to nije tvoj životni put/poziv?

Jesam. Nekoliko puta sam razmišljao o tome i što bi mogao biti u životu ali se nekako uvijek vratim na to da želim služiti Gospodinu kao svećenik. Bez obzira što mislio ali kad na Svetoj Euharistiji svećenik podiže hostiju i kalež koji su se po njegovim posvećenim rukama pretvorili u Tijelo i Krv i kada započne: “Po Kristu, o u Kristu, Tebi Bogu, Ocu svemogućemu, u jedinstvu Duha Svetoga, svaka čast i slava u sve vjeke vjekova.” tada mi je u mislima samo Isus i ja koji mu želim služiti kao svećenik.

 • Koliko se tvoj životni poziv danas poklapa s onim što si kao dijete zamišljao da ćeš biti kada odrasteš?

Jedino što se poklapa je su disciplina u sjemeništu s disciplinom u vojsci. Uvijek sam htio biti vojnik i služiti domovini ali me Krist uzeo k sebi da služi Njemu i svim ljudima.

Plenum na početku sjemenišne godine
 • Opiši nam jedan dan u sjemeništu.

Niti jedan dan nije isto. Uzmimo za primjer četvrtak koji nam je i sjemeništu, nakon nedjeljne, najljepši dan jer ima najviše duhovnih sadržaja koji nas pred kraj radnog tjedna opuste i daju nam snage. Budimo se u 6:30 nakon čega obavljalo jutarnju tjelovježbu i higijenu pa se onda u 7:00 okupljamo u sjemenišnoj kapelici na misi nakon koje nam u 7:30 počinje doručak pa škola koja traje od 8:00 do 14:00. U 14:05 se svi zajedno okupljamo u blagovaoni i ručamo. Od 14:25 nam počinje slobodno vrijeme koje koristimo za odmor jer nam u 16:30 počinje strogi studij koji traje do 18:15 kada nam počinje molitva krunice koja je od 18:30. Krunicu molimo ili u našoj kapelici ili ako je lijepo vrijeme vani u dvorištu. U 19:00 se ponovno okupljamo za večeru nakon koje smo slobodni do 20:00 kada nam počinje još jedan kraći studij na kojemu su nam omogućene instrukcije iz svih zahtjevnijih predmeta u školi. Studij traje do 21:15 i nakon njega nam u 21:30 počinje klanjanje pred Presvetim na kojem možemo Gospodinu predati sve svoje probleme, misli, molitve i zahvale.

Zajednički trenuci na početku plenarne godine
 • Što ti prijatelji znače u životu?

Iako veći dio mojih prijatelja ide više za svjetovnim nego za duhovnim oni su uvijek tu kao potpora i nikad mi nisu rekli da bi trebao odustati od svog poziva. Puno mi znače u životu i znam da uvijek imam nekoga na koga mogu računati, a da nisu moja obitelj.

 • Koliko dnevno provedeš u molitvi?

Ovisi o danu. Može biti do 20 minuta, a može i preko sat vremena ali najčešće je to između 20 i 25 minuta.

Molitva krunice
 • Čemu ćeš posvetiti svoje zvanje?

Posvetiti ću ga Kristu i pomaganju ljudima da prihvate i dozvole Gospodinu da uđe u njihov život.

 • Što misliš zašto mladi nakon Svete Potvrde odlaze iz Crkve?

Mislim da odlaze jer idu u crkvu pod pritiskom roditelja koji žele da im se dijete krizma pa im Crkva ostaje u sjećanju kao nešto što se mora i imaju osjećaj da nemaju svoju volju nego im se nameće neko mišljenje i obaveze.

Emisija na Laudato Tv o sjemeništu

 • I na koji se način uključuješ u vjerski život naše župe?

Kada sam na slobodnom vikendu idem na mise i ako bilo kako mogu onda pomognem župniku. Možda ako treba na farofu napraviti nešto ili u crkvi i oko nje uvijek se priključim ako mogu. Zajedno sa ostalim suradnicima se priključujem što više mogu.

Rektor vlč. Pavlaković u Zaboku za dan bolesnika
Božićni blagoslov prostora i soba u sjemeništu
Sjemeništarci u župi Krašić

I za kraj, daj savjet mladima koji žele ići tvojim putem bilo u svećeništvo ili redovništvo.

Moj savjet je da poslušaju svoje srce jer ako je u srcu mir onda je to ispravna odluka. To može biti i teško ali moramo znati da nam Bog nikad ne daje križ koji mi ne možemo nositi. Možda se taj križ čini težak ali uz Božju pomoć ga možemo nositi do cilja.

Više o sjemeništu pogledajte na poveznici: https://www.sjemeniste.hr/

10 naj BRZINSKA PITANJA

 1. Najdraži svetac/ svetica?     Sv. Josip Kupertinski
 2. Najdraža molitva?    Zdravo Kraljice
 3. Najdraži dio dana?   Večer
 4. Najdraža knjiga?    Gabriel Amorth-Posljednji egzorcist
 5. Najdraži film?     film o Josipu Kupertinskome.
 6. Najdraže svetište?   Ludbreg
 7. Najdraže društvene mreže ako ih koristiš?     Instagram
 8. Najdraži dan u godini? Ako se misli da datum onda ga nemam ali ovako u tjednu su mi najdraži subota i nedjelja
 9. Najdraža misao?  Da nam Bog nikad neće dati križ za koji mi nismo dovoljno snažni da nosimo.
 10. Najdraži dio Biblije?  Psalam 91

Našem Martinu želimo obilje Božjeg blagoslova i sreću u školovanju, a sve vas pozivamo da uključite njega i sve ostale sjemeništarce u vaše molitve.