Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio Misu zahvalnicu

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u zajedništvu s pomoćnim biskupima zagrebačkim mons. Ivanom Šaškom i mons. Mijom Gorskim te kanonicima Prvostolnog kaptola zagrebačkog i prebendarima Zbora prebendara Prvostolne crkve, predvodio je zahvalno euharistijsko slavlje u zagrebačkoj prvostolnici na svetkovinu Svete Obitelji Isusa, Marije i Josipa i na kraju građanske godine.

Uvodeći u euharistijsko slavlje, Kardinal je pozvao na molitvu za obitelj, jer obitelji prijeti veliko zlo u vremenu u kojem živimo. Na Kardinalov poziv u svojoj se homiliji nadovezao pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski koji je istaknuo da Svetu Obitelj čine posve normalne ljudske osobe sa svojim željama, planovima, ali ponajviše sa svojom vjerom: “Sveta Obitelj je sveta zbog svojeg odnosa s Bogom, zbog bezuvjetnog povjerenja i potpunog predanja u Božju volju. Sveta Obitelj – ona nije nedostižni ideal. Ona je model, izazov i putokaz koji vrijedi nasljedovati. U svetoj obitelji, kao u zrcalu gledamo sve naše ljudske obitelji.”

Slika obitelji najbolja je za opisivanje odnosa Boga i čovjeka, rekao je biskup Gorski, jer Bog je stvorio čovjeka u slici obitelji, kao muškarca i ženu i mogućnost djece među njima. I ne samo to! Bog je svoga Sina poslao da bude čovjekom i to u ljudskoj obitelj. Isus je svojim rođenjem u obitelji zauvijek potvrdio svetost i nepovredivost obiteljskog života kako nam je zacrtan u Sv. Pismu. Potvrdio je nezamjenjivu ulogu majke i oca ne samo u rađanju, nego u odgoju i obrazovanju svoje djece. Potvrdio je da je život dar Božji, kako to vidimo u rođenju Abrahamova sina, ili utjelovljenju Isusa Sina Božjega. Stoga djeca nisu vlasništvo roditelja, ponajmanje države ili politike. Ona su, po roditeljima posredovani, živi dar živoga Boga. Možemo reći, obitelj se ukorijenila i na nebu i na zemlji.

“Obitelj se tako otkriva kao ljudsko i Božje zajedništvo među nama, kao čudesno stvaralaštvo čovjeka, zaštićeno mjesto gdje se čovjek rađa, živi, odrasta i umire. I zato nije nikakvo čudo da protivnik Boga i čovječanstva-đavao-upravo tu nastoji raniti čovjeka i razoriti djelo Božje ljubavi. Tamo gdje je moguće ostvariti najveću svetost, na tom su području moguća i najveća zla: bolesna zloporaba seksualnosti, slobode i znanja. I danas smo svjedoci tolikih teorija i praktičnih djelovanja koja ruše obitelj i obiteljske vrjednote. Na žalost u mnogome uspijevaju zbog načina rada i života. Upravo zbog načina rada i života, zbog radne nedjelje, nehumanog radnog vremena, zbog nesigurnosti posla i plaće, mnoge se obitelji nalaze u silnim teškoćama. Sve svoje vrijeme troše na krov i kruh. Za dublji život obitelji, onaj nutarnji, duhovni, molitveni, bogoslužni, kulturni, kao da ne ostaje ni vremena, ni snage. A bez toga obitelj umire. Ona postaje samo sustanarstvo mrzovoljnih osamljenika natjeranih da zajedno stanuju.

U takvom duhu djeca postaju teret, a starci beskorisni višak. Odjednom postajemo svjesni Isusovih riječi: Bez mene ne možete učiniti ništa! Doista, bez Boga smo osuđeni na nemoć ljubavi i istine. Samo s Bogom možemo uspjeti. Zato je povratak obiteljskoj molitvi uvjet bez koje nema oporavka. Molitva u crkvi, molitva kod kuće. Crkva ima iskustvo. Gdje se zajedno molilo, obitelj je opstala. Stoga braćo i sestre, učite svoju djecu moliti, i molite s njima; približite ih sakramentima, osobito Euharistiji; poput Marije prikazujte svoju djecu Gospodinu, u miru doma čitajte Sveto Pismo. Radujte se očinstvu i majčinstvu! Bog kroz molitvu i sakramente čuva ljubav, utvrđuje vjernost, izgrađuje međusobno poštovanje i omogućava da se na izgled nemoguće stvari dogode na zajedničku radost. Kroz molitvu Bog ohrabruje: Ne boj se oče, majko, dijete, ja sam ti zaštita”, rekao je biskup Gorski.

U nastavku, biskup Gorski je naveo neke od mnogobrojnih događaja koji su obilježili proteklu građansku godinu u životu Zagrebačke nadbiskupije, zajedničke obitelji svih njezinih vjernika: “Ova, 2017. godina zauvijek će ostati obilježena zasjedanjima II. sinode Zagrebačke nadbiskupije. Duh Božji je nadahnuo mnoge članove Sinode koji su svojim promišljanjima dali dragocjeni doprinos razumijevanju stvarnosti i mogućih rješenja u našoj Crkvi. Ovo je godina Sv. Josipa, koju je naš Nadbiskup proglasio o 330. obljetnici otkako ga je Hrvatski sabor izabrao za zaštitnika domovine Hrvatske. U neprestanim prijetnjama koje pogađaju Domovinu i katoličke obitelji, potrebna nam je pomoć i zaštita sv. Josipa. On nas uči da se najveća djela rađaju iz neumornog tihog rada i potpune vjernost Bogu.

O svetkovini Majke Božje od Kamenitih vrata posjetio nas je čikaški kardinal Blase Cupich, porijeklom iz Hrvatske. Redom su svi kardinali, koji su počastili svetkovinu naše Zaštitnice, bili dirnuti živom vjerom mnoštva vjernika u misnim slavljima. Tu su sliku o nama, lijepu i pozitivnu, nosili sobom u svijet. I na taj se način naša Crkva i naš narod otvara i predstavlja svijetu. Naš Kardinal je 6. srpnja blagoslovio, obnovljenu zgradu Nadbiskupijskog i Kaptolskog arhiva, čime je nastavljena časna tradicija očuvanja kulturne i spomeničke baštine Zagrebačke nadbiskupije.

Radujemo se novim službenicima Crkve, petorici prezbitera zaređenih u lipnju i šestorici novih đakona zaređenih u rujnu. Oni su znak živosti Crkve i trajnog Božjeg pozivanja. Danas se sa zahvalnošću sjećamo i petorice naše preminule braće svećenika koji su nas napustili u 2017. godini. Naš dragi pomoćni biskup mons. Valentin Pozaić otišao je zbog zdravstvenih razloga u mirovinu, ali nije napustio službu. Zahvalni smo za njegovu nazočnost.

 

Na gradilištu Caritasovog Doma za mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi, u Selskoj ulici, zgrada dolazi pod krov. Akcija u organizaciji Caritasa, pod biskupskim geslom našega Nadbiskupa – “Da život imaju”, na razne je načina animirala crkvenu i građansku javnost te pokazala vjerničku skrb i ljubav Crkve za potrebite.

Kao vjernici duboko smo pogođeni osporavanjem svetosti zagrebačkog nadbiskupa, bl. Alojzija Stepinca. Nakon što je ove godine završen rad Mješovitog povjerenstva Hrvatske biskupske konferencije i Srpske Pravoslavne Crkve, usrdno se nadamo konačnoj objavi njegove svetosti cijelom svijetu. Naše Hrvatsko katoličko sveučilište dobilo je nove prostore među kojima se ističe velika dvorana. Nju je prigodom svojeg pohoda Zagrebačkoj nadbiskupiji, 30. listopada, blagoslovio državni tajnik Sv. Oca, kardinal Pietro Parolin. Novi prostori omogućit će širenje djelatnosti, kvalitetniji znanstveni rad i uspješniju prezentaciju Hrvatskoga katoličkog sveučilišta.

Ove godine izgrađene su tri nove crkve: u Velikoj Mlaki, u Stubičkim Toplicama i u Poznanovcu, naselju župe Mače, kao i dvije župne kuće: u župama Savski Gaj i Sv. Marko Križevčanin. Nakon dugog vremena konačno je riješeno pitanje lokacije za crkvu Bl. Ivana Merza u naselju Špansko.”

Na kraju svoje homilije biskup Gorski je pozvao na trajno zahvaljivanje Bogu za njegovu dobrotu i milost kojom nas je pratio, ponovivši da bez Boga ne bismo mogli učiniti ništa: “Zahvalni smo za dobre svećenike i zauzete vjernike laike, za tolike dobre ljude, za tolike divne obitelji u našoj domovini, za one iz kojih smo potekli ili u kojima sada živimo, za sve što su nam u suradnji s Bogom pružile. Sve njih, našu veliku obitelj Zagrebačku nadbiskupiju i sve obitelji naše zagrebačke Crkve povjeravamo zaštiti Sv. Josipa, brižnog čuvara svete nazaretske Obitelji, i bl. Alojzija Stepinca.”

Prije završnog blagoslova kardinal Bozanić je zahvalio kanonicima i prebendarima na njihovoj službi ispovijedanja u Stepinčevoj katedrali, pozvavši sve da ne prestanemo koristiti nepresušni izvor Božje ljubavi i milosrđa koje nam se daruje u sakramentu ispovijedi, pomirenja i pokore. 

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije